Цей плід не користується в нас особливою популярністю, але дуже дарма.
Айва містить у собі такі корисні речовини, як пектин, калій, яблучна, лимонна, тартронова кислоти, а також фруктозу, сахарозу та глюкозу. Також айва багата на наступні вітаміни: провітамін А, вітаміни С, Е, РР, В1, В2, В6. Сік айви, який готується з дозрілих плодів, дуже корисний для здоров'я, він є антисептиком, а також сечогінним та в'язким засобом.
Крім того, цей сік приносить користь астматикам та людям з різними захворюваннями дихальних шляхів. Варення та повидло з айви корисні у разі запальних захворювань шлунково-кишкового тракту. М'якуш відвареної або запеченої айви здавна широко застосовувався в народній медицині як засіб, що допомагає при блюванні.
До застосування айви існують і протипоказання - так, цей плід не варто пробувати людям, які дбайливо ставляться до свого голосу, оскільки регулярне споживання айви може нашкодити гортані. Крім того, від неї варто утриматися людям, які страждають на плеврити. Але це не стосується зовнішнього застосування лосьйонів та бальзамів з айви, адже айва – чудовий косметолог із тисячолітнім стажем.
А ви любите айву?