У хворих на анорексію виявили руйнування кишкового мікробіома.
Анорексія та кишковий мікробіом
Вчені з Копенгагенського університету в Данії виявили зв’язок між нервовою анорексією та станом кишкового мікробіома. Дослідження показало, що обмеження їжі викликали реакцію мікробіома, яка посилювала прояви патології.
У дослідженні взяли участь 77 пацієнток з анорексією та 70 здорових жінок. Перші відрізнялися зниженою масою тіла, мали нижчі концентрації глюкози та інсуліну у сироватці крові натще, більш високу чутливість до інсуліну та нижчий рівень С-реактивного білка у сироватці крові.
Також аналізи виявили змінені сполуки-метаболіти у сироватці крові. Вчені припустили, що ці метаболіти, діючи через кровообіг, впливають на мозкові процеси, відповідальні за регуляцію апетиту, емоцій та поведінки.
Крім того, вчені встановили, що у кишечнику жінок з анорексією спостерігаються знижені кількості Roseburia intestinalis та Roseburia inulinivorans – видів, здатних перетравлювати рослинні полісахариди. Вони вважаються частиною здорової кишкової мікробіоти.
Дослідження показало, що з анорексії знижується вірусно-бактеріальне взаємодія в кишечнику. У здорових людей віруси зазвичай скорочують популяції певних бактерій, але за розвитку анорексії цього немає, і бактерії починають розмножуватися.
Також вчені встановили, що при анорексії спостерігається вища експресія генів, які пригнічують апетит і відповідають за термогенез (процес виробництва тепла в організмі). Так, патологія випадково узгоджується із природною стратегією виживання, що дозволяє сконцентрувати енергію на пошуку наступної порції їжі.
Інше дослідження показало, що з анорексії знижуються обсяги мозку. Очевидно, це відбувається через нестачу поживних речовин.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як батьки впливають на формування характеру дітей?
Психологи радять розподіляти сфери відповідальності з дітьми