Як тільки пробилось перше сонечко, на базарах почали продавати черемшу. Ця зелена рослинка смаком нагадує часник і містить надзвичайну велику кількість вітамінів. Чим вона корисна і кому обов'язково потрібна у раціоні - читайте у "Країні Здоров'я".
У їжу вживати краще свіжу черемшу
Черемша випереджає за вмістом вітаміну С такі культури як зелену цибулю і часник. Користь черемші в тому, що вона є природним антиоксидантом. Черемша активізує імунітет, завдяки наявності в черемші алліцину. Алліцин - це речовина, що має бактерицидну і фунгіцидну дію. Потрапляючи в організм, алліцин активує макрофаги - клітини, які борються з мікробами і вірусами. Гострий, пряний запах черемші та часнику зумовлений наявністю алліцину.
Користь черемші була відома ще в давнину, наші предки її використовували як лікарську рослину. Завдяки своєму вітамінному складу черемша зміцнює стінки судин, не дає накопичуватися холестерину в крові, стимулює травлення, серцеву діяльність.
Черемша - чудовий засіб проти цинги. Її застосовують при кашлі, бронхітах, гнійних отитах та ревматизмі. Пряний, гострий смак черемші обумовлює глистогінні властивості. Черемша нормалізує обмін речовин. У їжу вживати краще свіжу черемшу. При цьому максимально використовуються всі корисні речовини. При температурній обробці втрачаються майже всі вітаміни, правда залишається алліцин, але користь черемші буде набагато менше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Психологи радять розподіляти сфери відповідальності з дітьми