08:00, 07 Лист 2019 · Категорія: Народна медицина · Переглядів 2447 ·
Дослідження показало, що кава не дає злоякісним клітинам ділитися і поширюватися. Доведено, що цей напій може знизити ризик виникнення даної пухлини на цілих 50%.
Корисна властивість кави
Дослідники Queen's University Belfast в Ірландії з'ясували, що чашка кави вранці приносить додаткові переваги крім боротьби з сонливістю. Так, у любителів цього напою ризик розвитку найбільш поширеної форми раку печінки знижується наполовину. Кава містить поліфеноли, які не дають раковим клітинам ділитися. Свої висновки ірландські вчені зробили на основі спостережень майже за півмільйона осіб, з яких понад три чверті регулярно вживали цей напій.
З'ясувалося, що згодом вони на 50% рідше стикалися з гепатоклітинною карциномою, на яку припадає 90% пухлин печінки. Отже, кава має захисну дію проти однієї з найпідступніших пухлин. Воно пояснюється поєднанням кофеїну і антиоксидантів. Однак дослідники підкреслюють, що вживання кави не дає такого потужного захисного ефекту проти раку печінки, як відмова від куріння, зменшення ваги і скорочення алкоголю в раціоні.
У дослідженні взяли участь дорослі люди з університетською освітою, які вживали алкогольні напої. Найбільша поширеність кави спостерігалася серед представників сильної статі. Дійсно, вживання кави захищало від раку печінки, але набагато більш виражений ефект в цьому плані давав відмову від алкоголю, куріння і боротьба із зайвою вагою.