10:00, 28 Гру 2021 · Категорія: Новини, Харчування · Переглядів 1197 ·
Дослідження показало, що споживання продуктів та напоїв, багатих на поліфеноли, асоціюється з вищим захистом від зниження когнітивних функцій мозку.
Їжа та напої для здорового мозку
Старіння не обмежується здоров'ям шкіри та волосся – воно також поширюється на м'язи, кістки та головний мозок. Згідно з новим дослідженням (його результати опублікував журнал Molecular Nutrition & Food Research), вживання деяких продуктів та напоїв здатне уповільнити старіння людського мозку. Вчені встановили, що їхня присутність у раціоні корелює з низькою швидкістю погіршення когнітивних функцій, а також з більш ефективною та продуктивною роботою розуму.
Учасниками дослідження стали 842 особи, які не страждали на деменцію. За ними 12 років вели спостереження. Також випробувані проходили нейропсихологічні тести, що дозволяли вченим оцінити зміни когнітивних якостей, які у людей згодом. Показники роботи мозку співвідносилися зі станом кишечника та метаболізмом учасників.
Дослідники зробили висновок про те, що споживання продуктів і напоїв, багатих на поліфеноли, асоціюється з кращою захищеністю мозку від процесів старіння, що сприяють його когнітивній деградації.
Зокрема, вчені назвали такі продукти та напої: гриби, червоне вино (у дуже помірній кількості), кава, какао, темний шоколад.
За словами дослідників, поліфенольні речовини, що містяться в них, захищають нейронні клітини від руйнівної дії окисного стресу. Крім того, поліфеноли сприятливо позначаються на стані кишкового мікробіома, що є важливим фактором для забезпечення хорошого здоров'я мозку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Психологи радять розподіляти сфери відповідальності з дітьми