Зелене світло: які зелені продукти найбільш корисні
10:00, 17 Гру 2015 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 2520 ·
Зелень - це не тільки приправа для смаку. Вона сама по собі має безліч корисних властивостей. Недарма багато видів зелені застосовуються не тільки в кулінарії, але і в народній медицині.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
У зелені велика кількість різних корисних речовин у високій концентрації. Особливо корисна зелень через антиоксидантів і низької калорійності. Наступні 9 видів зелені по праву вважаються чемпіонами по корисності.
Кріп
Одна з найпоширеніших кулінарних приправ. У 100 г кропу міститься 31 ккал, 100 мг вітаміну С і 35 мг калію, а також присутні нікотинова кислота, каротин, тіамін, рибофлавін і багато інших корисних речовин. Кріп підвищує імунітет і володіє протизапальними, седативними і спазмолітичними властивостями. Ця зелень незамінна для діабетиків, людей з підвищеним рівнем холестерину і при ожирінні, оскільки антиоксиданти і харчові волокна кропу зменшують рівень цукру і шкідливого холестерину в крові.
Зелена цибуля
100 г зеленої цибулі містить денну норму вітаміну С і всього 19 ккал. При цьому на 90% цибуля складається з води, а що залишилися 10% - харчові волокна, каротин, ефірні олії, флавоноїди, інші корисні мікроелементи і вітаміни. Зелена цибуля бореться з анемією, запаленнями, покращує травлення, знижує тиск. Цинк, фосфор і кальцій зеленої цибулі покращують стан зубів, волосся і нігтів. Також зелена цибуля давно відомий як сильний афродизіак.
Базилік
Смачна та лікувальна зелень, незамінна при боротьбі із зайвою вагою. 100 г базиліка містить всього 23 ккал, а також каротин, рутин, таніни, вітаміни Р, K, B2, A, С і багато інших корисних макро- і мікроелементів, плюс - залежно від виду та ступеня свіжості - до 2% ефірних масел . Крім цього, базилік багатий клітковиною і містить навіть білки. Це відмінний природний антибіотик, що володіє дезінфікуючими, противірусними і антибактеріальними властивостями. Також діє як імуностимулятор і жарознижуючий засіб, який можна використовувати від лихоманки. Корисний при лікуванні всіх інфекційних і застудних захворювань, а також знімає спазми і благотворно впливає на травлення і шлунково-кишковий тракт в цілому. Базилік прямо показаний при астмі, оскільки зменшує запалення і полегшує дихання. Ще він корисний для кровообігу, стабілізує цукор в крові і сприяє розмиванню невеликих каменів у нирках. Нарешті, базилік уповільнює вікові процеси в організмі на клітинному рівні.
Капуста
Незамінний продукт при схудненні. На 100 г капусти припадає всього 27 ккал - і цілий комплекс вітамінів та інших корисних елементів. Вітаміну С в капусті більше, ніж в апельсинах і лимонах! Ще в ній міститься унікальний вітамін U, який сприяє лікуванню виразкових хвороб, колітів та гастритів. Діючи як сечогінний засіб, капуста виводить шлаки і шкідливий холестерин. Також працює і як знеболювальний, протизапальний і загальнозміцнюючий засіб. Будучи потужним натуральним антиоксидантом, капуста послаблює негативний вплив вільних радикалів на організм і є ефективним засобом профілактики раку.
Фенхель
Фенхель показаний людям, охочим схуднути, оскільки містить всього 31 ккал в 100 г і сприяє зниженню апетиту і виведенню шкідливого холестерину. У ньому багато вітаміну C і цілий ряд корисних речовин, які зміцнюють серцево-судинну систему і діють як антиоксиданти та імуностимулятори. Ефірні олії фенхеля стимулюють роботу кишечника, виводячи токсини і шлаки. Вживання фенхеля допомагає при лікуванні анемії, респіраторних захворюваннях. Рекомендують фенхель і при підвищеній збудливості центральної нервової системи, безсонні, неврастенії. Особливо корисний жінкам, оскільки робить позитивний гормональний вплив і регулює менструальний цикл.
Селера
Селера ідеально підходить для тих, хто хоче схуднути - вона містить всього 18 ккал в 100 г і вважається продуктом з "негативною калорійністю". Сечогінна дія селери дозволяє позбавитися від зайвої рідини і токсинів. До складу зелені входять вітаміни А, В, С, і Е, фолієва, аскорбінова і інші корисні кислоти, мінеральні солі і різні мікроелементи. Селера має загальнозміцнювальну, очищаючу і омолоджуючу дію, покращує метаболізм і травлення, а також дезінфікує і захищає від грибкових та бактеріальних хвороб. Селера також попереджає виникнення серцево-судинних хвороб, стабілізує і знижує рівень тиску і сприяє очищенню організму від солей, покращуючи водно-сольовий обмін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грядка на підвіконні: які корисні рослини можна виростити вдома
Петрушка
Всього 50 г петрушки задовольнять добову потребу організму у вітаміні С. Крім того, петрушка містить багато фолієвої кислоти, вітаміни В, А, РР, Е, бета-каротин, а також калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо і цинк. Селен, що входить до складу петрушки покращує зір та шкіру, нормалізує обмін речовин, сприятливо впливає на щитовидну залозу, статеву систему і шлунково-кишковий тракт. Петрушка допомагає захистити організм від артриту, анемії і атеросклерозу, покращує кровоносну систему.
Рукола
Володіє приємним ароматом і специфічним смаком, але також цінується за великий вміст вітаміну С, каротиноїдів і антиоксидантів. У 100 г цього салату міститься добова норма вітаміну К і лише 25 ккал. Крім цього, в руколою повно інших вітамінів і корисних речовин. Рукола покращує травлення, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє зміцненню імунітету, підвищенню рівня гемоглобіну і зниження холестерину і цукру в крові, регулює водно-сольовий обмін. Діє як профілактичний засіб проти виразки шлунка і онкологічних захворювань. Рукола також вважається ефективним афродизіаком.
Кінза
Кінза або коріандр благородний вміщає всього 23 ккал в 100 г. Ця зелень містить вітаміни С, В, РР, рутин, каротин, пектин, ароматичні масла, аскорбінову кислоту і багато інших макро- і мікроелементів. Кінза позитивно впливає на серцево-судинну систему і метаболізм, виводить шлаки і токсини з організму. Завдяки вітаміну С, кінза діє як антиоксидант і імуностимулятор.
Джерело: Fitfixed.com
Кріп
Одна з найпоширеніших кулінарних приправ. У 100 г кропу міститься 31 ккал, 100 мг вітаміну С і 35 мг калію, а також присутні нікотинова кислота, каротин, тіамін, рибофлавін і багато інших корисних речовин. Кріп підвищує імунітет і володіє протизапальними, седативними і спазмолітичними властивостями. Ця зелень незамінна для діабетиків, людей з підвищеним рівнем холестерину і при ожирінні, оскільки антиоксиданти і харчові волокна кропу зменшують рівень цукру і шкідливого холестерину в крові.
Зелена цибуля
100 г зеленої цибулі містить денну норму вітаміну С і всього 19 ккал. При цьому на 90% цибуля складається з води, а що залишилися 10% - харчові волокна, каротин, ефірні олії, флавоноїди, інші корисні мікроелементи і вітаміни. Зелена цибуля бореться з анемією, запаленнями, покращує травлення, знижує тиск. Цинк, фосфор і кальцій зеленої цибулі покращують стан зубів, волосся і нігтів. Також зелена цибуля давно відомий як сильний афродизіак.
Базилік
Смачна та лікувальна зелень, незамінна при боротьбі із зайвою вагою. 100 г базиліка містить всього 23 ккал, а також каротин, рутин, таніни, вітаміни Р, K, B2, A, С і багато інших корисних макро- і мікроелементів, плюс - залежно від виду та ступеня свіжості - до 2% ефірних масел . Крім цього, базилік багатий клітковиною і містить навіть білки. Це відмінний природний антибіотик, що володіє дезінфікуючими, противірусними і антибактеріальними властивостями. Також діє як імуностимулятор і жарознижуючий засіб, який можна використовувати від лихоманки. Корисний при лікуванні всіх інфекційних і застудних захворювань, а також знімає спазми і благотворно впливає на травлення і шлунково-кишковий тракт в цілому. Базилік прямо показаний при астмі, оскільки зменшує запалення і полегшує дихання. Ще він корисний для кровообігу, стабілізує цукор в крові і сприяє розмиванню невеликих каменів у нирках. Нарешті, базилік уповільнює вікові процеси в організмі на клітинному рівні.
Капуста
Незамінний продукт при схудненні. На 100 г капусти припадає всього 27 ккал - і цілий комплекс вітамінів та інших корисних елементів. Вітаміну С в капусті більше, ніж в апельсинах і лимонах! Ще в ній міститься унікальний вітамін U, який сприяє лікуванню виразкових хвороб, колітів та гастритів. Діючи як сечогінний засіб, капуста виводить шлаки і шкідливий холестерин. Також працює і як знеболювальний, протизапальний і загальнозміцнюючий засіб. Будучи потужним натуральним антиоксидантом, капуста послаблює негативний вплив вільних радикалів на організм і є ефективним засобом профілактики раку.
Фенхель
Фенхель показаний людям, охочим схуднути, оскільки містить всього 31 ккал в 100 г і сприяє зниженню апетиту і виведенню шкідливого холестерину. У ньому багато вітаміну C і цілий ряд корисних речовин, які зміцнюють серцево-судинну систему і діють як антиоксиданти та імуностимулятори. Ефірні олії фенхеля стимулюють роботу кишечника, виводячи токсини і шлаки. Вживання фенхеля допомагає при лікуванні анемії, респіраторних захворюваннях. Рекомендують фенхель і при підвищеній збудливості центральної нервової системи, безсонні, неврастенії. Особливо корисний жінкам, оскільки робить позитивний гормональний вплив і регулює менструальний цикл.
Селера
Селера ідеально підходить для тих, хто хоче схуднути - вона містить всього 18 ккал в 100 г і вважається продуктом з "негативною калорійністю". Сечогінна дія селери дозволяє позбавитися від зайвої рідини і токсинів. До складу зелені входять вітаміни А, В, С, і Е, фолієва, аскорбінова і інші корисні кислоти, мінеральні солі і різні мікроелементи. Селера має загальнозміцнювальну, очищаючу і омолоджуючу дію, покращує метаболізм і травлення, а також дезінфікує і захищає від грибкових та бактеріальних хвороб. Селера також попереджає виникнення серцево-судинних хвороб, стабілізує і знижує рівень тиску і сприяє очищенню організму від солей, покращуючи водно-сольовий обмін.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грядка на підвіконні: які корисні рослини можна виростити вдома
Петрушка
Всього 50 г петрушки задовольнять добову потребу організму у вітаміні С. Крім того, петрушка містить багато фолієвої кислоти, вітаміни В, А, РР, Е, бета-каротин, а також калій, фосфор, кальцій, магній, натрій, залізо і цинк. Селен, що входить до складу петрушки покращує зір та шкіру, нормалізує обмін речовин, сприятливо впливає на щитовидну залозу, статеву систему і шлунково-кишковий тракт. Петрушка допомагає захистити організм від артриту, анемії і атеросклерозу, покращує кровоносну систему.
Рукола
Володіє приємним ароматом і специфічним смаком, але також цінується за великий вміст вітаміну С, каротиноїдів і антиоксидантів. У 100 г цього салату міститься добова норма вітаміну К і лише 25 ккал. Крім цього, в руколою повно інших вітамінів і корисних речовин. Рукола покращує травлення, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє зміцненню імунітету, підвищенню рівня гемоглобіну і зниження холестерину і цукру в крові, регулює водно-сольовий обмін. Діє як профілактичний засіб проти виразки шлунка і онкологічних захворювань. Рукола також вважається ефективним афродизіаком.
Кінза
Кінза або коріандр благородний вміщає всього 23 ккал в 100 г. Ця зелень містить вітаміни С, В, РР, рутин, каротин, пектин, ароматичні масла, аскорбінову кислоту і багато інших макро- і мікроелементів. Кінза позитивно впливає на серцево-судинну систему і метаболізм, виводить шлаки і токсини з організму. Завдяки вітаміну С, кінза діє як антиоксидант і імуностимулятор.
Джерело: Fitfixed.com
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: