Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


12 страв до Різдвяного столу

13:00, 24 Гру 2015 · Категорія: Харчування, Рецепти · Переглядів 3437 · 

Православні та грекокатолики відзначають Різдво 7 січня, проте Католики святкуватимуть його вже завтра - 25-го грудня. До куті на пісну вечерю обов'язково готують узвар, на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів. Які саме страви варто готувати, читайте в "Країні Здоров'я".

Різдвяний стіл

Різдвяний стіл



Головна різдвяна страва – кутя. Інші 11 мають бути пісні: без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. На Різдво у Львові крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, маком, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

Другою стравою після куті вважають густий узвар із сушениці – з груш, яблук, слив. Дехто додає чорноплідну горобину, малину, вишні. На стіл подають картопляний пісний салат із цибулею, квасолю "толочену", тобто відварену та перемелену через м'ясорубку, домашній хліб, пироги та кисіль.

Перелік традиційних страв, котрі готують на Святвечір, щоб кожен місяць у новому році був щедрим (Потрібно вибрати 12):

1. Узвар
2. Кутя
3. Січеники з гороху
4. Смажена або заливна риба
5. Пісний борщ (з грибами та чорносливом)
6. Тушкована капуста з грибами
7. Голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком або голубці під грибним соусом, з пшоном
8. Салат із буряка і чищеного оселедця
9. Салат із солоних огірків, кислої капусти та цибулі
10. Квасолеві млинці
11. Гостра приправа із товченого часнику, чорного перця, зеленого кропу, томатної пасти та олії
12. Пампушки
13. Городина (морква, буряки, капуста), яблука, груші, сливи (інколи квашені)
14. Шулики з медом
15. Калачі
16. Пісні деруни
17. Голубці
18. Краплики до пісного борщу
19. Фаршировані бурячки
20. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
21. Риба смажена.
22. Тушкована капуста з грибами
23. Пшоняна каша з грибною приправою на олії
24. Варена картопля, змащена товченим часником з олією
25. Капусняк, заправлений олією і пшоном
26. Горохова каша
27. Пісний борщ з карасями та грибами
28. Смажена риба
29. Вареники зі сливами, грушами, капустою або картоплею.
30. Млинці
31. Пісні пироги з капустою, сливами, грушами і т. д.
32. Пампушник святковий (вважається стравою для Духів, яку люди з ними розділяють)
33. Варениця
34. Збитень гарячий
35. Сирники
36. Старовинний гуляш
37. Пиріг із риби
38. Заливний Язик

◉ Кулінарні особливості регіонів:

На Буковині у кутю додають халву.
На Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком.
На Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку. На різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах".
На Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками.
На Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" – вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею. Обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу.
На Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" – ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

Рецепти:

Пампушник Святковий
- 1 кг борошна
- 750 г молока
- 50 г дріжджів
- 15 жовтків
- 400 г цукру
- 120 г розтопленого масла
- ваніль

У каструлю насипаємо борошно, заварюємо молоком і добре розтираємо. Після того, як маса охолоне, вливаємо розчинені теплим молоком дріжджі, вимішуємо і ставимо в тепле місце. Коли тісто підійде, додаємо розтерті з цукром жовтки, ваніль.

Всипаємо борошно невеликими порціями, вимішуємо тісто доти, доки воно не почне відставати від рук, після чого вливаємо топлене масло і знову вимішуємо.

Викладаємо тісто у форму, заповнивши її на ⅓ висоти, даємо підійти і ставимо в духовку на 1 годину (борошно заливаємо гарячим молоком, ретельно при цьому розмішуючи — це називається заварювати молоком).

Варениця
- 500 г столових буряків
- 300 г квасолі
- 250 г чорносливу
- 100 г олії
- перець, сіль

Буряки відварити і дрібно нарізати. Відварити квасолю й окремо відварити чорнослив. Чорнослив подрібнити і перемішати з квасолею і буряками. Страву посолити, додати олію і перець.

Збитень Гарячий
У 1 л води розчинити по 150 г цукру і меду, додати прянощі (гвоздику, корицю, імбир — за смаком). Кип'ятити 5-10 хвилин, знімаючи піну. Через 30 хвилин напій процідити. Готовий збитень підігріти і пити гарячим.

Пиріг із риби
400 грамів готового листового тіста, 200 грамів копченого лосося або горбуші, 200 грамів заморожених очищених креветок, 1 склянка свіжого або замороженого горошку, 0,5 склянки вершків, 1 яйце, сіль, перець, зелень петрушки, вершкове масло.

Вершкове масло розтопіть, всипте горошок і обсмажте на невеликому вогні під кришкою протягом 10 хвилин. До горошку додайте розморожені креветки і смажте усе разом ще близько 5 хвилин на сильному вогні. Білок відділіть від жовтка. Збийте у блендері рибу, білок, вершки, посоліть і поперчіть пюре.

Приготуйте начинку: у рибне пюре додайте охолоджену обсмажену суміш і січену зелень петрушки, ретельно перемішайте. Листове тісто розморозьте, розділіть навпіл і розкачайте 2 пласти.

Одним вистеліть змащену форму для випічки так, щоб утворилися високі борти, викладіть зверху начинку і накрийте другим пластом.

Також пропонуємо до перегляду тематичне відео



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

22:43
Дієтолог розповіла, як уберегтися від нітратів у свіжій зелені
10:50
Медики розповіли, яка каша на сніданок знизить ризик інсульту
23:03
Стало відомо, які фрукти смертельно небезпечні
12:21
Дієтологиня розвінчала поширений міф про корисний сніданок
23:27
Скільки яєць можна їсти щодня без шкоди для здоров’я
12:17
Ендокринолог розповіла, кому не варто їсти млинці
19:20
Печиво «Марія» може викликати діабет, випадіння зубів і навіть зупинку серця
8:54
Що їсти і пити, щоб не було печії
11:38
Чому не варто пити розігрітий чай: з’явилося наукове пояснення
10:49
Дієтологи назвали 5 причин починати день з тарілки вівсянки
21:31
Вчені з'ясували, як звуки їжі допомагають схуднути
11:02
Дієтологи назвали найкращий час для обіду
9:00
Учені розповіли, о котрій годині потрібно снідати, обідати та вечеряти
18:19
Як правильно їсти банани: дієтологиня назвала користь і шкоду популярного фрукта
15:01
Небезпека, яку приховують у собі свіжовичавлені соки
12:03
Щоденне споживання кави знижує ризик смерті – скільки потрібно пити?
9:35
Медики розповіли, чим небезпечний мед для здоров'я
11:07
Дієтолог пояснив, чи можна дорослим людям пити молоко
23:37
Дієтолог розповіла як грамотно схуднути на гречці за 5 днів
9:41
Медики розповіли про шкоду ранкового чаю на порожній шлунок
23:58
Що їсти перед сном, щоб схуднути
23:18
Фахівці назвали продукти, які більшість готує неправильно
10:12
Топ-5 корисних продуктів, які варто додати в раціон
9:07
Чому здорове харчування — це не так складно, як здається
8:48
Як змінити харчові звички й не зірватися: покрокова інструкція
8:31
5 простих і корисних сніданків для активного дня
23:09
Як харчуватися здорово, якщо немає часу та бажання готувати
15:40
Топ-5 Міфів про здорове харчування, в які досі вірять
10:51
Банани не можна їсти вранці: дієтолог назвав причину
22:33
Експерти назвали переваги вживання зеленого чаю перед сном
9:35
Медики розповіли, який хліб допомагає схуднути
8:28
Коли краще їсти яблука: вранці чи ввечері
11:26
Шкідливі звички в харчуванні: що заважає нам бути здоровими?
10:48
Здорові перекуси: смачні та корисні ідеї між прийомами їжі
7:19
Як сніданок впливає на продуктивність протягом дня
0:43
Грейпфрут — новий суперфуд?
23:50
Топ-5 магазинних солодощів, що не зашкодять фігурі
22:51
Як кольори, запахи й текстури впливають на наше сприйняття їжі?
21:13
Сучасні дослідження фаст-фуду спростовують репутацію нездорової їжі
20:55
Які суперфуди можуть стати основою вашого раціону?
Здоров'я в соцмережах: