Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


Авітаміноз і гіповітаміноз: причини

13:00, 23 Сер 2016 · Категорія: Харчування, Вітаміни, Жіноче здоров'я · Переглядів 1789 · 

Про гіповітаминози і авітамінози багато хто чув з дитячих років. Деякі навіть під приводом їх профілактики намагалися умовити жалісливу маму чи бабусю і отримати зайву "вітамінку". Але далеко не всі розуміють різницю між цими двома медичними поняттями і справжню значимість вітамінів для організму.



Авітаміноз і гіповітаміноз: причини

Авітаміноз і гіповітаміноз: причини



Вітамінами називають низькомолекулярні сполуки, чия присутність необхідна для підтримки важливих для життєдіяльності функцій організму людини або тварини. Ці харчові речовини не задовольняють енергетичні і пластичні потреби. Але вони потрібні для повноцінної роботи ферментів (водорозчинні форми) і гормонів (жиророзчинні вітаміни). Існує кілька способів появи вітамінів в людському організмі: надходження в складі їжі, що з'їдається; синтез вітамінів мікроорганізмами, в нормі що проживають в кишечнику; їх утворення в шкірі, стимульоване впливом ультрафіолету. При порушенні цих процесів або виникненні ситуацій, при яких різко збільшується потреба у вітамінах, високий ризик вітамінної недостатності. За ступенем її вираженості доктора виділяють: гіповітаміноз (кількість вітамінів знижено); авітамінози (повна відсутність тих чи інших вітамінів). Можливий розвиток дефіциту якогось одного вітаміну або відразу декількох. Гіповітаміноз частіше відрізняються стертою симптоматикою, що з'являється поступово. Для авітамінозів же характерна досить яскрава специфічна клінічна картина (хоча зараз вони спостерігаються вкрай рідко).

Причини
Ніяке лікування не принесе очікуваного позитивного ефекту, якщо не буде досконально зрозуміла причина порушення балансу вітамінів. Вітамінна недостатність може утворитися через:
- дефіцит вітамінів в споживаної їжі (мало ягід, овочів, зелені, фруктів, переважання рафінованих продуктів і ін.);
- тривалу нестачу білків (супроводжується нестачею вітамінів А, В9, С, В2, нікотинової кислоти) або жирів (поєднується з недостатністю жиророзчинних вітамінів D, E, A);
- надлишок цукрів (страждає зміст В1);
-кулінарну обробку продуктів і їх зберігання;
- анорексії;
-захоплення радикальними незбалансованими дієтами;
- кишковий дисбактеріозу ;
- нераціональну антибіотикотерапію(за рахунок негативного впливу на кишкові бактерії);
- розлади всмоктування вітамінів у травному тракті;
-паразитарні хвороби (паразити "з'їдають" вітаміни);
-тривалий прийом ряду лікарських препаратів (сульфаніламідів, протитуберкульозних засобів, антикоагулянтів і ін.);
- алкоголізм;
- нестачу сонячного світла або штучного ультрафіолету;
-некомпенсовану підвищену потребу (при вагітності, годуванні груддю, стресах, попаданні в зони холодного клімату, серйозних фізичних навантаженнях і ін.).

Лікувальне харчування
Практично вся натуральна їжа служить своєрідним постачальником вітамінів. У м'ясі містяться вітаміни В1, В2, РР, В6, В9, Н, В5, ліпоєва кислота, А (тому не варто дуже вже захоплюватися вегетаріанством). Риба багата вітамінами В12, E, D і В5. Яйця вважаються джерелами вітамінів Е, D, В5, Н, А.

Зернові є джерелом вітамінів В1, РР, В6, В9, E. У горіхах виявлено вітаміни РР і Н. Без рослинних масел складно заповнити нестачу вітаміну Е. Молочні продукти постачають нас вітамінами В2, В12, А, D.

Коренеплоди, ягоди, листова зелень, фрукти і овочі багаті вітамінами С, В6, В9, К, Н, Р, ліпоєвої кислотою, бета-каротином. Деякі лікарі намагаються попередити формування сезонних гіповітамінозу (взимку або навесні), рекомендуючи додаткову вітамінізацію раціону. Його збагачують аскорбінової кислотою. Прямо перед вживанням третіх страв (солодких соків або компотів) в них додають сік, отриманий з моркви (40%) і кислих яблук (60%), або відвар шипшини. Крім правильного підбору продуктів потрібно враховувати вплив на збереження вітамінів тієї чи іншої кулінарної обробки. Так, вплив тепла не руйнує жиророзчинні вітаміни (К, А, D, Е), але негативно позначається на деяких вітамінах В і С. Тривале зберігання знижує вітамінну цінність більшості продуктів через руйнівного впливу кисню повітря.



ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

13:30
Продукти з великим вмістом клітковини
12:30
Свято наближається. Вся користь від поїдання мандаринів
9:30
Гриби знижують вірогідність розвитку раку
8:30
Несподівана їжа, котра захищає мозок від дегенерації
7:30
4 причини, чому кефір треба пити перед сном
6:30
Їжа, яка збільшить ваш опір інфекціям
1:20
Топ-5 продуктів, які зміцнюють імунітет
0:20
8 позитивних ефектів від чорничного чаю
21:30
Продукти, яких дуже боїться рак
19:30
6 порад для кращого варіння яєць
15:30
Приправа, яка лікує зубні абсцеси і помічна при бронхіті
12:51
Топ-3 корисні властивості чорниці
10:30
Нове відкриття спростовує високу калорійність горіхів
7:30
Три плюси від регулярного вживання солі
0:20
Вчені оголосили найкращий напій для зубів
22:30
Їжа, котра дасть вам калію більше за банани
21:30
5 продуктів, які наситять організм калієм
19:30
Три найкорисніші фруктові коктейлі
17:30
Спеціалісти пояснили, чому зелені банани корисніші за жовті
15:30
Правила харчування, які почистять печінку від жиру
13:30
Доступний фрукт продовжить життя майже на 20 років
10:30
10 оригінальних фактів про волоський горіх
9:30
Топ-5 продуктів, які краще взагалі не мити
8:30
Поживні продукти, які зарядять вас енергією на день
6:30
Овочевий сік почистить шлунок та кишківник
1:20
Фрукт, котрий виганяє камені з нирок
0:20
Чим фініки можуть допомогти людині
23:30
Що корисніше: диня чи кавун?
21:30
Скільки часу можна тримати заварений чай
19:30
6 позитивних ефектів від простої картоплі
10:30
Звичний напій, який стоїть на сторожі вашого серця
9:30
Їжа, котра здатна зробити вас сонним
7:30
Вчені довели безумовну користь гострої їжі
6:30
Топ-10 переваг від використання чорного кмину
22:30
Перелік продуктів, які викликають втому в людини
19:30
Доступний овоч, який вбиває ракові клітини і знижує холестерин
15:30
Шкода для організму від надмірного вживання сої
12:30
Надлишок кави може знищити вашу щитовидку
8:30
Вчені назвали найгірші продукти для серця
7:30
Чому цукор особливо небезпечний для чоловіків
Здоров'я в соцмережах: