Американські вчені розробили рекомендації щодо здорового харчування для профілактики серцево-судинних захворювань і раку
Дієтологи визначили щоденну норму овочів і фруктів
На думку вчених, для забезпечення тривалого і здорового життя щодня потрібно з'їдати дві порції фруктів і три порції овочів. Результати дослідження опубліковані в журналі Американської кардіологічної асоціації Circulation.
Автори проаналізували дані двох досліджень 1984-2014 років, в яких взяли участь понад 100 тисяч осіб. Обидва набори даних включають докладну інформацію про харчування учасників, яку збирали кожні два-чотири роки протягом 30 років.
Крім того, вчені включили в огляд дані про споживання фруктів і овочів, а також рівні смертності з 26 досліджень, що проводилися в 29 країнах Північної і Південної Америки, Європи, Азії, Африки і Австралії.
Аналіз всіх досліджень, в яких сумарно взяли участь більше двох мільйонів чоловік, виявив, що більш високе споживання фруктів і овочів знижує ризик хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні захворювання і рак, які є головними причинами передчасної смерті. Проте, за даними Центрів з контролю і профілактиці захворювань США, на сьогоднішній день тільки приблизно кожен десятий дорослий чоловік їсть досить фруктів і овочів.
Результати дослідження показали, що щоденне вживання п'яти порцій фруктів і овочів пов'язано з найнижчим ризиком смерті, а збільшення цієї дози не демонструвала додаткової користі. При цьому найбільше довголіття автори зафіксували у тих, хто вживав дві порції фруктів і три порції овочів щодня. Вчені назвали це поєднання «формулою п'ять в день».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей