Сьогодні багато хто пов'язує здоров'я та довголіття з правильним харчуванням. Причому деякі стверджують, що організм потрібно забезпечувати якомога більшою кількістю поживних речовин, але в цьому випадку зростає і розмір порції. Інші наполягають, що, чим більше їсти, тим вище ризик померти швидше
З довголіттям зв'язали розмір порції
Тривалість життя насправді залежить від розміру порції. До такого висновку раніше прийшли вчені з Інституту астрофізики товариства Макса Планка в Німеччині. Зокрема, було виявлено, що миші з обмеженнями в споживанні їжі жили довше в порівнянні з тими, хто мав постійний доступ до їжі. Крім того, дослідження показало, що, чим раніше вчені зменшували кількість споживаної їжі, тим довше проживали гризуни.
Вся справа в діленні клітин і часу їх життя. Скорочення обох показників безпосередньо вплине на тривалість життя всього організму. Таким чином, вживання великої кількості їжі чинитиме тиск на всі тканини, а клітини будуть не в змозі засвоїти отримані поживні речовини своєчасно. Це, в свою чергу, призведе до ще більшого їх пошкодження і скоротить тривалість життя.
Щоб харчування було збалансованим, фахівці радять звертати увагу на три аспекти. В першу чергу, варто скоротити споживання солі. "Надмірне споживання солі сприяє збільшенню в'язкості крові і погіршення кровообігу, тим самим підвищуючи ризик розвитку метаболічних захворювань, таких як гіпертонія і діабет", - розповів блогер.
Щоб знизити ризик розвитку хвороб серцево-судинної системи, необхідно зменшити споживання жирної і висококалорійної їжі, і збільшити число овочів і фруктів. В ідеалі - з'їдати 250 г фруктів і 300 г овочів в день.
Крім того, варто включити в раціон цільнозернові продукти, оскільки вони містять велику кількість харчових волокон, які сприяють перетравленню і засвоєнню їжі. Але на довголіття також впливають і інші фактори, в числі яких генетика, фізична активність і навколишнє середовище.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей