Вживання йогурту з певним штамом пробіотика може захистити від змін в мікробіома кишечника, пов'язаних з використанням антибіотиків.
Вживання йогурту під час прийому антибіотиків
Такий висновок зробили в новому рандомізованому клінічному випробуванні, проведеному вченими з Мерілендського університету. Результати були представлені в журналі Nutrients. Дослідження показало, що йогурт, що містить пробіотик Bifidobacterium lactis (BB-12), краще, ніж плацебо підтримує мікробіом товстої кишки.
"Це відкриття дозволяє по-новому поглянути на захисні механізми пробіотика BB-12. Він може захищати від діареї, спровокованої антибіотиками", - розповідає співавтор дослідження доктор Клер Фрейзер.
В рамках дослідження вчені призначили здоровим добровольцям тижневий курс антибіотика. Частина учасників протягом тижня після цього кожен день вживала йогурт з BB-12. Інша група протягом двох тижнів вживала йогурт без пробіотика.
Дослідники виявили, що рівні ацетату коротко жирних кислот, корисного метаболіти, що виробляється мікробіотою, були знижені у всіх суб'єктів після прийому антибіотика. Однак у групи, що споживала йогурт з пробиотиком ці рівні повернулися до колишніх протягом місяця, чого не спостерігалося у другої групи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей