Коли мова заходить про здоровий кишечник, багато лікарів і дієтологи радять збільшити споживання клітковини, яка у великій кількості міститься в овочах. Проте користь одного з них часто упускається з виду
Простий овоч для здоров'я головного органу довголіття порадила дієтолог
За словами лікаря-дієтолога Ліндсі Бойерс, це "неоспіваний герой здоров'я головного органу довголіття". Йдеться про звичайну білу картоплю. Бульба містить більше калію, ніж банан, а також вітаміни С і В6, магній, фосфор, ніацин і фолієву кислоту.
Бойерс пояснила, що зв'язок між білою картоплею і здоров'ям кишечника в першу чергу зводиться до одного фактору: сталого крохмалю, яким багатий коренеплід. "Стійкий крохмаль - це тип вуглеводів, які буквально стійкі до перетравлювання. Іншими словами, як і клітковина, він не може бути розщеплений ферментами в тонкому кишечнику. Замість цього він потрапляє в товстий кишечник, де працює як пребіотик", - додала вона.
Дієтолог зазначила, що бактерії в кишечнику харчуються стійким крохмалем і ферментують його. В процесі утворюються коротколанцюгові жирні кислоти, зокрема, бутират. Він є джерелом енергії для кишечника, захищає його слизову оболонку і контролює рівень запалення. Згідно з дослідженнями, бутират пов'язаний зі зниженням ризику розвитку раку товстої кишки.
Але, щоб отримати максимальну користь від картоплі, важливо правильно його приготувати. Дослідження показують, що найкращий варіант - запечений овоч. Крім того, важливим кроком є процес його охолодження. "Щоб отримати стійкий крохмаль, найкраще дати охолонути приготовленій картоплі протягом принаймні кількох годин у холодильнику", - додала Бойерс.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей