Ефективність прийому тих чи інших препаратів залежить від вашого раціону. Деякі штучні підсолоджувачі впливають на метаболізм організмом ліків, як встановили вчені з Медичного коледжу Вісконсина.
Підсолоджувачі та ліки
Деякі ліки необхідно приймати на порожній шлунок, інші ковтати разом із їжею. Все це базові рекомендації, які містяться в інструкціях препаратів. Дотримання цих порад дозволяє досягти мінімуму побічних ефектів. Але існують продукти та напої, прийом яких може сильно впливати на метаболізм ліків, тобто впливати на їхню ефективність. Такого висновку дійшли американські вчені з Вісконсина.
Вони припустили, що деякі штучні підсолоджувачі впливають на процеси метаболізму певних ліків, включаючи антибіотики, антидепресанти та противірусні засоби. Проведене в лабораторії дослідження показало, що штучні підсолоджувачі (тестували сукралозу та ацесульфам калію) порушують функцію білка в печінці, що допомагає видаляти токсини та ліки з організму.
Вчені підкреслюють, що це була попередня робота і необхідно провести більший обсяг досліджень. Але насправді це не єдиний приклад того, як їжа впливає на роботу ліків. Так, деякі цитрусові, особливо грейпфрут, порушують поглинання не менше 85 різних ліків від статинів до антидепресантів. У цих фруктах містяться компоненти фуранокумарини, які впливають на фермент у нашому тілі, що розщеплює ці ліки, що може призвести до дуже небезпечної їхньої концентрації в кровообігу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей