Кислі фруктові та овочеві соки знижують дію антибіотиків, антисекреторних засобів, а також препаратів проти пухлин та із вмістом заліза.
Вживання ліків та поєднання продуктів
Деякі поєднання продуктів та ліків можуть виявитися небезпечним. Зокрема до них належить вживання журавлини або журавлинного соку при прийомі антикоагулянтів – засобів, які лікують тромбоз. Біологічно активні сполуки журавлини можуть порушувати дію цих препаратів та сприяти кровотечі.
Крім того, ліки-антикоагулянти радять не поєднувати з продуктами, які насичені вітаміном К (не слід їсти огірки, сою, квасолю, зелений листовий салат, капусту, шпинат). За високого рівня цього вітаміну в організмі ефективність таких медикаментів знижується.
При взаємодії з молоком антикоагулянтів, а також антибіотиків і сечогінних ліків реакції, що утворюються, можуть знижувати всмоктування перелічених лікарських засобів. Іноді значно – до 80%.
Тим, хто приймає препарати із залізом рекомендовано уникати їх поєднань із молочними продуктами, чаєм, кавою, горіхами, пшеничним хлібом, пшоняною кашею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей