14:00, 07 Гру 2023 · Категорія: Харчування, Наука · Переглядів 441 ·
Вчені з Університету Раша в Чикаго з'ясували, що вікове погіршення пам'яті у чорношкірих людей можуть уповільнити декілька додаткових порцій цільнозернових продуктів, включаючи хліб, крупи та попкорн.
Користь вживання попкорну
Дослідження опубліковане у журналі Neurology. У дослідженні взяли участь 3326 людей без деменції в середньому у віці 75 років, 60% були чорношкірими. За їхнім здоров'ям стежили у середньому шість років. Кожні три роки вони заповнювали анкету для оцінки частоти вживання цільнозернових продуктів, а також проходили тести на запам'ятовування та мислення.
Потім учасників поділили на п'ять груп залежно від кількості цільнозернових продуктів, які вони вживали.
У групі із найнижчим споживанням учасники з'їдали менше половини порції на день, а з найвищим споживанням – 2,7 порції на день. Одна порція — це близько 30 г їжі, наприклад, скибочка хліба або чашка сухих пластівців.
Дослідження показало, що серед темношкірих, які входили до групи з найвищим споживанням цільнозернових продуктів, швидкість зниження пам'яті була найнижчою.
Фактично за навичками пам'яті та мислення вони були на 8,5 року «молодшими», ніж темношкірі з групи найменшого споживання цільних зерен. Для учасників з іншими кольорами шкіри такої асоціації не було виявлено. Результат був таким самим після поправки на фактори, які можуть вплинути на швидкість погіршення розумових функцій: вік, стать, освіту та куріння. Дослідження не довело, що вживання більшої кількості цільнозернових продуктів уповільнює погіршення пам'яті, лише показало наявність асоціації.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу