У зв'язку з вживанням смаженої їжі для людини підвищуються ризики раку органів шлунково-кишкового тракту, наприклад, раку шлунка або підшлункової залози.
Шкода смаженої їжі
Регулярна присутність смаженої їжі в раціоні тісно пов'язана зі схильністю людей до онкологічних захворювань органів травлення.
Дослідження 2023 показало, що високе споживання смаженої їжі може збільшити ризик раку шлунка більш ніж на 50%. Також велика кількість такої їжі у раціоні підвищує ризик появи раку підшлункової залози.
Чим сильнішу прожарку для своїх страв вибирають люди, тим значнішою стає їхня небезпека для організму. У такого роду їжі міститься дуже високий рівень акриламіду – токсину, здатного викликати розвиток злоякісних новоутворень.
Крім того, при нагріванні олії для приготування їжі у ній виділяються альдегіди – хімічні сполуки, здатні збільшувати рівень шкідливого холестерину та сприяти розвитку ожиріння. Засвоєння смажених в олії продуктів значною мірою підвищує навантаження на органи травлення – шлунок, підшлункову залозу, печінку, кишечник. Якщо їм доводиться систематично працювати в режимі перевантаження, це робить їх дуже вразливими і схильними до запалення, яке нерідко виявляється фактором неблагополучних змін, що ведуть до розвитку раку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу