Результати дослідження італійських учених опубліковано в журналі Journal of Cellular Physiology.
Помідори для профілактики раку шлунка
Дослідники в лабораторних умовах протестували екстракт із плодів двох південноіталійських сортів помідорів, San Marzano та Corbarino, додавши його до клітин раку шлунка різного ступеня агресивності. Виявилося, що екстракт не тільки успішно пригнічує ріст пухлинних клітин, а й не дає їм мігрувати, тобто поширюватися по організму, вражаючи інші тканини та органи. Врезультаті ракові клітини гинуть.
Раніше вважалося, що корисні властивості томатів визначаються каротиноїдом лікопіном, від якого залежить їхній червоний колір. Лікопін - біологічно активна речовина, що має потужні антиоксидантні властивості. Проте дослідження показало, що антипухлинний ефект томатів пов'язаний не з одним лікопіном, а з цілим комплексом присутніх у них речовин.
Автори дослідження вважають, що самі помідори або томатний екстракт цілком можуть використовуватися як захід профілактики раку шлунка, а також у складі комплексної терапії цього захворювання.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу