Вітамін В1. Користь для організму і в яких продуктах шукати
00:20, 24 Тра 2024 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 1844 ·
Вітаміни групи В мають велике значення для функціонування організму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Вітамін B1, інакше тіамін, відіграє важливу роль в обміні речовин, переході вуглеводів у жири. Його ще називають вітаміном бадьорості духу, оскільки він дивним чином впливає на нервову систему та розумові здібності людини. З метою профілактики гіповітамінозу населення для вітамінізації В1 та інші вітаміни цієї групи додають у хлібобулочні вироби.
Це незамінний помічник у профілактиці та лікуванні поліневриту, неврозу, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу та інших захворювань. Сприяє нормалізації кислотності шлункового соку, рухової функції шлунка та кишківника, підвищує опірність організму інфекціям.
В1 добре розчиняється у воді, витримуючи нагрівання в кислому середовищі до 140°С. Щоправда, у нейтральному та лужному середовищі стійкість до нагрівання знижується. Втрати тіаміну при випіканні хліба становитимуть 10-30%.
Гіповітаміноз B1 – один із найпоширеніших, його ще називають хворобою цивілізації. До нього призводить одноманітне харчування хлібобулочними виробами з борошна тонкого помелу з надлишком цукру.
Прояви дефіциту вітаміну B1 в організмі:
- біль голови, дратівливість, ослаблення пам'яті, периферичні поліневрити, у тяжких випадках паралічі;
- тахікардія, біль у серці, розширення меж серця, приглушеність тонів, задишка, набряки;
- зниження апетиту, біль у животі, нудота, зниження тонусу кишківника, запори.
Крайній ступінь нестачі тіаміну – хвороба бері-бері (ураження серцевого м'яза та нервової системи). Різко знижуються шкірна чутливість, тактильна та больова. Розвиток гіповітамінозу B1 можливий при хронічній інтоксикації алкоголем.
Інша крайність - гіпервітаміноз, який може розвинутися від безконтрольного поглинання тіаміну. При тривалому застосуванні це призводить до порушення функцій печінки та нирок, гострої алергії, але буває вкрай рідко.
Скоригувавши раціон, можна заповнювати дефіцит вітаміну В1 такими продуктами: нежирна свинина, соя, зелений горошок, тунець, мигдаль, спаржа, лосось, насіння, арахіс, хліб з борошна грубого помелу, гречана, вівсяна та пшоняна крупи, печінка, теляти. У молочних продуктах вітаміну В1 мало.
Це незамінний помічник у профілактиці та лікуванні поліневриту, неврозу, артеріальної гіпертензії, атеросклерозу та інших захворювань. Сприяє нормалізації кислотності шлункового соку, рухової функції шлунка та кишківника, підвищує опірність організму інфекціям.
В1 добре розчиняється у воді, витримуючи нагрівання в кислому середовищі до 140°С. Щоправда, у нейтральному та лужному середовищі стійкість до нагрівання знижується. Втрати тіаміну при випіканні хліба становитимуть 10-30%.
Гіповітаміноз B1 – один із найпоширеніших, його ще називають хворобою цивілізації. До нього призводить одноманітне харчування хлібобулочними виробами з борошна тонкого помелу з надлишком цукру.
Прояви дефіциту вітаміну B1 в організмі:
- біль голови, дратівливість, ослаблення пам'яті, периферичні поліневрити, у тяжких випадках паралічі;
- тахікардія, біль у серці, розширення меж серця, приглушеність тонів, задишка, набряки;
- зниження апетиту, біль у животі, нудота, зниження тонусу кишківника, запори.
Крайній ступінь нестачі тіаміну – хвороба бері-бері (ураження серцевого м'яза та нервової системи). Різко знижуються шкірна чутливість, тактильна та больова. Розвиток гіповітамінозу B1 можливий при хронічній інтоксикації алкоголем.
Інша крайність - гіпервітаміноз, який може розвинутися від безконтрольного поглинання тіаміну. При тривалому застосуванні це призводить до порушення функцій печінки та нирок, гострої алергії, але буває вкрай рідко.
Скоригувавши раціон, можна заповнювати дефіцит вітаміну В1 такими продуктами: нежирна свинина, соя, зелений горошок, тунець, мигдаль, спаржа, лосось, насіння, арахіс, хліб з борошна грубого помелу, гречана, вівсяна та пшоняна крупи, печінка, теляти. У молочних продуктах вітаміну В1 мало.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: