Влітку треба бути особливо обережним з продуктами тваринного походження.
сальмонельоз
Основним переносником інфекції є свійські птахи. Сальмонели у них виявляються не тільки в м'ясі та внутрішніх органах, а й у яйцях. Інфіковані курячі, качині та перепелині яйця на вигляд, запах і смакові якості не відрізняються. Є ризик заразитись, якщо вживати їх у сирому вигляді або погано термічно обробленими. Небезпека може походити від м'ясних, молочних, кондитерських виробів, приготованих з використанням яєць, не підданих термічній обробці.
Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі чи бактеріоносії. Передача можлива як через продукти, які вони інфікували, так і при побутовому спілкуванні.
Інкубаційний період при харчовому шляху зараження від 6 годин до 3 діб, але частіше 12-24 години. Симптоми залежить від форми патології. Зазвичай захворювання починається гостро: підвищується температура тіла до 38-39 градусів, з'являються загальна слабкість, біль голови, озноб, нудота, блювання, біль у животі.
Як же уникнути сальмонельозу?
1. Яйця курячі потрібно варити не менше 10 хвилин, гусячі – 20 хвилин;
2. Для обробки м'яса птиці використовувати окремий кухонний інвентар;
3. Усунути від приготування їжі людей з ознаками кишкової інфекції.
Як бачимо, нічого складного у цьому немає.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу
7 ознак, що дитина не висипається
Салат з крабовими паличками, сиром і помідорами
Класичний чізкейк з мандаринами: зможе приготувати кожен