Дослідники розробили математичну модель для оцінки захворюваності на злоякісні пухлини, які викликаються незбалансованим вживанням семи видів продуктів. До факторів ризику відноситься недостатня кількість цільного зерна, фруктів, овочів та молочних продуктів, а також надмірна - приготованого м'яса, червоного м'яса та солодких напоїв.
Виявилося, що серед дорослого населення США цього року було діагностовано 80 110 випадків раку через погане харчування. Це відповідає рівню захворюваності на пухлини через алкоголь, що становить 4-6 % розвитку онкологічних хвороб, що діагностуються щорічно.
Рак ободової та прямої кишки був найбільш тісно пов'язаний з харчуванням. У 2015 році понад 52 тисячі випадків колоректального раку були викликані неправильною дієтою (38 % від загальної кількості випадків колоректального раку). На другому місці – рак рота, глотки та гортані (14 400 випадків). Далі йдуть рак матки (3165 випадків) та рак молочної залози в постменопаузі (3060 випадків).