Спостереження показали, що люди, які регулярно вживають смажену їжу, мають на 28% більш високий ризик серцево-судинних захворювань. У 22% з них зростала небезпека ішемічної хвороби серця і на цілих 37% ризик смертельної серцевої недостатності.
За словами медиків-дослідників, кожне додаткове збільшення обсягу смаженої їжі на 114 грамів на тиждень підвищує ризик інфарктів та інсультів на 3%, інших захворювань серця – на 2%, а ймовірність серцевої недостатності – на 12%. Так, у середній порції картоплі фрі, яка подається у ресторанах фастфуд-мереж, цілих 117 г.
Коли їжа проходить через смаження, вона поглинає частину жиру з олії, через що збільшується загальна кількість калорій. Крім того, страви, що подаються в ресторанах та кафе, часто містять трансжири, виготовлені промисловим способом. А під час такого приготування до рідких рослинних олій додають водень, щоб зробити їх твердішими. У харчовій промисловості активно використовуються трансжири, тому що вони коштують недорого, служать довго і надають продуктам харчування чудовий смак та текстуру, яку так люблять покупці.