Спеціалісти рекомендують дуже обережно вживати червоне м'ясо.
червоне м'ясо
Надмірне вживання червоного м'яса сприяє розвитку раку кишківника. Недавнє дослідження вчених з Інституту онкології Дана-Фарбер у США показало, що раціон, до складу якого входить червоне м'ясо, негативно впливає на клітини товстої кишки, утворюючи в них так звані мутаційні сигнатури.
Вивчивши зразки ДНК близько 900 пацієнтів з раком кишківника, дослідники з'ясували, що у людей, які вживали червоне м'ясо, пошкодження клітинної тканини кишківника зустрічалися набагато частіше. При цьому жодні інші фактори, пов'язані з способом життя людини, не мали значення. Крім того, з'ясувалося, що такого роду пошкодження ДНК призводили до смерті майже на 50% частіше.
Колоректальний рак є одним із найпоширеніших онкологічних захворювань, та його розвитку сприяють далеко не тільки особливості харчування, способу життя. Тому кожній людині після досягнення віку 45 років рекомендується пройти скринінг - виконати колоноскопію.