1. Сальмонельоз викликається бактеріями Salmonella, які можуть бути присутніми у сирому м'ясі, яйцях, непастеризованих молочних продуктах, а іноді у фруктах та овочах. Симптоми включають лихоманку, діарею, спазми в животі та нудоту, які зазвичай виникають через 12-72 години після прийому їжі. Хоча в більшості випадків хвороба проходить без спеціального лікування, у деяких людей, особливо з ослабленою імунною системою, можуть розвинутись серйозні ускладнення.
2. Кишкова паличка (E. coli). Деякі штами кишкової палички, особливо E. coli O157: H7 можуть викликати важкі інфекції. Ця бактерія часто зустрічається в недосмаженому м'ясі, непастеризованому молоці та сирих овочах. Симптоми включають сильну діарею (часто з домішкою крові), біль у животі та блювання. У поодиноких випадках інфекція може призвести до гемолітико-уремічного синдрому – ускладнення, яке може спричинити ниркову недостатність.
3. Лістеріоз викликається бактерією Listeria monocytogenes, що міститься в непастеризованих молочних продуктах, переробленому м'ясі та морепродуктах. Він може бути особливо небезпечний для вагітних жінок, новонароджених, людей похилого віку і людей з ослабленою імунною системою. Симптоми включають лихоманку, біль у м'язах, іноді нудоту чи діарею. У важких випадках вона може спричинити менінгіт або септицемію.
А ви знали про ці хвороби?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу
7 ознак, що дитина не висипається
Салат з крабовими паличками, сиром і помідорами
Класичний чізкейк з мандаринами: зможе приготувати кожен