Хто б міг подумати, що такими властивостями можуть володіти гриби?
гриби
Щотижневе споживання більш ніж двох порцій грибів у літньому віці на 50% знижує ризик розвитку легких когнітивних порушень (ЛКП), встановила команда дослідників з Медичної школи Йонг Лу Лін Сінгапурського національного університету.
Порцію було визначено як 3/4 чашки варених грибів (близько 150 г), отже рекомендована тижнева норма споживання становить понад 300 г. «Ця кореляція несподівана та обнадійлива. Очевидно, загальнодоступний окремий інгредієнт може сильно впливати на зниження когнітивних функцій», – поділився провідний автор дослідження, асистент професора Лей Фен (Lei Feng).
Вчені вважають, що причина зниження поширеності ЛКП може бути пов'язана з ерготіонеїном (ET) – певною сполукою, виявленою майже у всіх різновидах грибів. «ЕТ є унікальним антиоксидантом та протизапальним засобом, який люди не можуть синтезувати самостійно. Але його можна отримати з харчових джерел, одним із основних є гриби», – сказав доктор Ірвін Чеа (Irwin Cheah), член дослідницької команди.
Інші сполуки, які у грибах, також корисні зниження ризику когнітивних порушень. Біологічно активні речовини у грибах можуть також захистити мозок від нейродегенерації.
А ви часто їсте гриби?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей