Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


Смажена їжа негативно впливає на психічне здоров'я

08:30, 10 Січ 2025 · Категорія: Харчування, Психологія · Переглядів 1183 · 

Команда дослідників харчової промисловості у Китаї виявила зв'язок між частим споживанням смаженої їжі та станом психічного здоров'я. Дослідження показали, що люди, які часто вживають смажену їжу, страждають на тривогу і депресію.

Шкідливі продукти

Шкідливі продукти



Так, численні дослідження підтверджують, що регулярне споживання смаженої їжі може негативно впливати не лише на фізичне, але й на психічне здоров'я. Ось кілька основних факторів, які це пояснюють:


1. Запальні процеси в організмі

Смажена їжа, особливо приготовлена на рослинних оліях з низькою температурою димлення, містить шкідливі трансжири та токсичні сполуки, що утворюються при високих температурах. Ці речовини провокують запальні процеси, які можуть впливати на мозок, підвищуючи ризик депресії та тривожності.


2. Зниження функції мозку

Жирна їжа сприяє накопиченню холестерину та погіршенню кровотоку, що може впливати на роботу мозку. Зниження когнітивних функцій, пам'яті та концентрації є поширеними наслідками надмірного споживання смаженого.


3. Нестача поживних речовин

Смажена їжа зазвичай є бідною на корисні мікроелементи та вітаміни. Недостатність магнію, вітамінів групи B та інших нутрієнтів може спричиняти погіршення психічного стану.


4. Гормональні зміни

Смажена їжа може впливати на баланс гормонів, зокрема кортизолу, який відповідає за стрес. Постійно високий рівень кортизолу пов’язаний із тривожністю, розладами сну та депресивними станами.


5. Ризик розвитку депресії

Дослідження підтверджують, що люди, які часто вживають смажену їжу, мають вищий ризик розвитку депресії. Наприклад, у 2023 році в журналі PLOS Medicine було опубліковано дослідження, що пов’язує споживання смаженої картоплі з підвищенням ризику депресивних розладів.




Як мінімізувати негативний вплив:

  • Замінити смаження на інші способи приготування: запікання, тушкування або приготування на пару.
  • Обирати корисні олії: наприклад, оливкову олію холодного віджиму, яка більш стійка до високих температур.
  • Зменшити споживання смаженої їжі до мінімуму.
  • Додати до раціону антиоксиданти, такі як фрукти, овочі та зелений чай, які допомагають боротися із запаленнями.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

23:27
Скільки яєць можна їсти щодня без шкоди для здоров’я
12:17
Ендокринолог розповіла, кому не варто їсти млинці
19:20
Печиво «Марія» може викликати діабет, випадіння зубів і навіть зупинку серця
8:54
Що їсти і пити, щоб не було печії
11:38
Чому не варто пити розігрітий чай: з’явилося наукове пояснення
10:49
Дієтологи назвали 5 причин починати день з тарілки вівсянки
21:31
Вчені з'ясували, як звуки їжі допомагають схуднути
11:02
Дієтологи назвали найкращий час для обіду
9:00
Учені розповіли, о котрій годині потрібно снідати, обідати та вечеряти
18:19
Як правильно їсти банани: дієтологиня назвала користь і шкоду популярного фрукта
15:01
Небезпека, яку приховують у собі свіжовичавлені соки
12:03
Щоденне споживання кави знижує ризик смерті – скільки потрібно пити?
9:35
Медики розповіли, чим небезпечний мед для здоров'я
11:07
Дієтолог пояснив, чи можна дорослим людям пити молоко
23:37
Дієтолог розповіла як грамотно схуднути на гречці за 5 днів
9:41
Медики розповіли про шкоду ранкового чаю на порожній шлунок
23:58
Що їсти перед сном, щоб схуднути
23:18
Фахівці назвали продукти, які більшість готує неправильно
10:12
Топ-5 корисних продуктів, які варто додати в раціон
9:07
Чому здорове харчування — це не так складно, як здається
8:48
Як змінити харчові звички й не зірватися: покрокова інструкція
8:31
5 простих і корисних сніданків для активного дня
23:09
Як харчуватися здорово, якщо немає часу та бажання готувати
15:40
Топ-5 Міфів про здорове харчування, в які досі вірять
10:51
Банани не можна їсти вранці: дієтолог назвав причину
22:33
Експерти назвали переваги вживання зеленого чаю перед сном
9:35
Медики розповіли, який хліб допомагає схуднути
8:28
Коли краще їсти яблука: вранці чи ввечері
11:26
Шкідливі звички в харчуванні: що заважає нам бути здоровими?
10:48
Здорові перекуси: смачні та корисні ідеї між прийомами їжі
7:19
Як сніданок впливає на продуктивність протягом дня
0:43
Грейпфрут — новий суперфуд?
23:50
Топ-5 магазинних солодощів, що не зашкодять фігурі
22:51
Як кольори, запахи й текстури впливають на наше сприйняття їжі?
21:13
Сучасні дослідження фаст-фуду спростовують репутацію нездорової їжі
20:55
Які суперфуди можуть стати основою вашого раціону?
17:11
Як навчитися їсти все, але залишатися у формі?
14:05
Як харчуватись якщо немає часу на приготування
13:53
Чи справді суперфуди такі корисні як їх описують?
3:06
Як емоції керують нашим апетитом і що з цим робити
Здоров'я в соцмережах: