Корисна їжа: дві сторони однієї медалі
23:00, 05 Бер 2013 · Категорія: Харчування · Переглядів 24910 ·
Спробуємо розглянути в якому ж вигляді повинна бути їжа, щоб вважатися корисною? Чи завжди корисно те, що ми звикли називати «корисна їжа»? А може ця корисна їжа здатна перетворитися в шкідливу?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Стежимо за тим, що їмо
Для того щоб зберегти здоров'я, людині доводиться не тільки займатися спортом і відмовитися від шкідливих звичок, але і ретельно стежити за тим, що вживає в їжу. Деякі продукти вважаються апріорі корисними і багато їх їдять, щоб "запастися вітамінами на зиму". Однак навіть, здавалося б, безпечні помідори руйнують зуби і протипоказані людям у віці. Тому продукти, які вважаються корисними, але при цьому можуть завдати шкоди здоров'ю, можна вважати найнебезпечнішою їжею, яку ми їмо.
Візьмемо той же зелений чай, який так славиться своїми корисними і смаковими властивостями. Дослідження центру Джона Іннеса з університету Мурсії (Іспанія) показали, що зелений чай перешкоджає засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для нормального розвитку плоду, а, значить, підвищує ризик уроджених дефектів новонародженого, якщо жінка вживає цей напій в період зачаття або під час вагітності. Причому небезпека виникає, якщо вживати всього 2-3 чашки чаю в день. При інтенсивному вживанні напою, що бадьорить, в організмі збільшується кількість поліфенолів, що викликають негативні зміни в печінці. Причому доза, при якій вживання зеленого чаю становтся небезпечним, складає 2 звичайних європейських чашки в день. А це вже висновки вчених з державного університету штату Нью-Джерсі.
Або продукти з цільного зерна, так званий хліб з непросіяного борошна. Надлишок рослинних волокон шкідливо позначається на мікрофлорі кишечника і не рекомендується людям, що мають виразку шлунку у відкритій формі. Деякі сорти цілісних зерен можуть бути шкідливі для людей, що зазнають труднощі з травленням, оскільки це їжа достатньо важко перетравлюється, а в літньому віці дуже велика кількість клітковини може визватьповишенное газоутворення або розлад шлунку.
Або томати багаті кальцієм і категорично протипоказані як літнім людям, так і тим, у кого є проблеми з остеопорозом і іншими захворюваннями суглобів, оскільки підвищене вживання томатів і томатних паст, соусів призводить до накопичення в організмі кальцію і відкладенню солей. А це, в свою чергу, викликає утворення каменів у нирках, а також сприяє ерозії зубної емалі. Шкідливі помідори, а точніше, кислоти, що в них містяться, при жовчнокам'яній хворобі, тому що вони можуть викликати спазм жовчного міхура.
Цукор
Цукор - сахароза, являє собою чистий вуглевод. У харчуванні людини він служить джерелом низькомолекулярних вуглеводів, швидко перетворюється в організмі в глікоген і використовується клітинами печінки, м'язів та інших органів.
Цукор і цукровмісні продукти в народі часто називають «солодкою смертю». Звідки до нього таке ставлення? Цукор є дуже цінним продуктом харчування. Дослідники говорять, що якщо людина споживає цукор - це не означає, що він неодмінно набере зайву вагу. Це лише міф. Ожиріння або зайва вага залежать від багатьох факторів, і, перш за все - від спадковості. Проте надмірне споживання цукру в поєднанні з недостатньою фізичною активністю, викликає підвищене утворення холестерину, що веде до раннього атеросклерозу. У зв'язку з цим в харчуванні людей зрілого та похилого віку, а також при малому фізичному навантаженні кількість споживаного цукру повинно бути зменшене.
Цукор, що міститься в плодах і овочах (сахароза), приносить тільки користь. Люди без всяких наслідків для себе з'їдають в день 1-2 кг свіжих слив або яблук, але у них може засмутитися шлунок всього після 200 г сливового або яблучного варення. При лікуванні виноградом хворий з'їдає в день до 3 кг цього фрукта, в якому міститься 550 г цукру, але в сечі цукор не з'являється.
Між тим, вже від 250 г ягідного варення в людини болить печінка і в сечі з'являється цукор, тому при приготуванні варення використовується цукор штучний, хоча його і в 3 рази менше. В даний час учені вважають, що замінники цукру також не приносять користі організму і не обов'язково можуть призвести до втрати ваги.
Сіль
Сіль одна з найпоширеніших спецій, яка підсилює смак страви. В організмі дорослої жінки вагою 60 кілограмів міститься 120 грамів солі. Іони хлориду натрію, що містяться в солі, необхідні для підтримки балансу кислотності шлунка, вони беруть участь у процесі доставки глюкози і амінокислот в кров і стимулюють активність ферментів всередині клітин. Потреба в кухонній солі зростає при рясному потовиділенні. Тому при значних фізичних навантаженнях, особливо в спекотну пору року, робочим гарячих цехів, спортсменам, які проходять або пробігають довгі дистанції, добове споживання кухонної солі потрібно підвищити до 20 г і навіть до 25 г на добу, враховуючи, звичайно, сіль, що міститься в їжі . Також збільшують споживання солі при недостатності кори надниркових залоз, при сильних блювоті і проносі, при великих опіках.
Сіль не має ніякої живильної цінності. Навпаки, вона шкідлива і може викликати захворювання нирок, сечового міхура, серця, судин. Сіль може викликати затримку води в тканинах. Сіль не містить ніяких вітамінів, органічних речовин. Це негативна сторона солі. Однак є й плюси від її вживання. Сіль підсилює запахи, підвищує енергію, робить емоції цілеспрямованими. Традиційна індійська медицина вважає, що сіль підживлює в організмі «вогонь»; а він призводить до стресів і підвищеного кров'яного тиску, тому гіпертонікам слід вживати її в невеликих кількостях.
Краще всього використовувати морську сіль. Нерафінована морська сіль зберігає всі природні мінеральні компоненти (близько 60), що містяться в морській воді. У макробіотиці вона взагалі вважається найважливішим елементом харчування. Харчову морську сіль можна купити в супермаркетах. Слід звернути увагу на те, що додавати її краще в готові страви, корисні властивості морської солі губляться при термообробці.
Коли потрібно і не потрібно їсти
Знамените «не їсти після шостої» не зовсім правомірне. Наш організм не ділить калорії на ранішні або вечірні. Для нього важливий обсяг отриманих речовин, а не час. Кращим вибором буде збалансоване харчування, при якому немає різких переходів від голоду до ситості. Тобто, харчуватися потрібно 4 - 5 разів на день невеликими порціями. Відмовлятися корисно лише від дуже пізніх перекусів, так як не рекомендується лягати спати раніше, ніж після 2-х годин після прийому їжі - це важко для травлення. Корисна їжа - ця їжа з розумними обмеженнями, яка вживається без крайнощів.
Кілька корисних порад
- При бажанні змінити режим харчування або сісти на дієту, не рекомендується відмовлятися від звичної їжі різко. Це не тільки важко психологічно, але і є сильним стресом для всього організму.
- При переході на сироїдіння перший час слід їсти менше, так як помірність у їжі полегшує переварювання і налаштовує організм на сприйняття сирої їжі. - Пийте до 2-3 літрів рідини на день.
- При сильній утомі й перезбудженні не сідайте за стіл, поки не відпочинете 15-20 хвилин.
- Для повноцінного засвоєння їжі в організмі, необхідно ретельно її пережовувати. Тому шкідливі так звані швидкі перекушування.
- Фрукти рекомендується вживати окремо від інших продуктів. Можна також натщесерце, за 20-30 хвилин до їжі.
- Приготовлені сирі страви (салати) не слід довго зберігати.
- Температура їжі в будь-який час повинна бути кімнатної: не можна їсти страви, тільки що витягнуті з холодильника або принесені з морозу.
Для того щоб зберегти здоров'я, людині доводиться не тільки займатися спортом і відмовитися від шкідливих звичок, але і ретельно стежити за тим, що вживає в їжу. Деякі продукти вважаються апріорі корисними і багато їх їдять, щоб "запастися вітамінами на зиму". Однак навіть, здавалося б, безпечні помідори руйнують зуби і протипоказані людям у віці. Тому продукти, які вважаються корисними, але при цьому можуть завдати шкоди здоров'ю, можна вважати найнебезпечнішою їжею, яку ми їмо.
Візьмемо той же зелений чай, який так славиться своїми корисними і смаковими властивостями. Дослідження центру Джона Іннеса з університету Мурсії (Іспанія) показали, що зелений чай перешкоджає засвоєнню фолієвої кислоти, необхідної для нормального розвитку плоду, а, значить, підвищує ризик уроджених дефектів новонародженого, якщо жінка вживає цей напій в період зачаття або під час вагітності. Причому небезпека виникає, якщо вживати всього 2-3 чашки чаю в день. При інтенсивному вживанні напою, що бадьорить, в організмі збільшується кількість поліфенолів, що викликають негативні зміни в печінці. Причому доза, при якій вживання зеленого чаю становтся небезпечним, складає 2 звичайних європейських чашки в день. А це вже висновки вчених з державного університету штату Нью-Джерсі.
Або продукти з цільного зерна, так званий хліб з непросіяного борошна. Надлишок рослинних волокон шкідливо позначається на мікрофлорі кишечника і не рекомендується людям, що мають виразку шлунку у відкритій формі. Деякі сорти цілісних зерен можуть бути шкідливі для людей, що зазнають труднощі з травленням, оскільки це їжа достатньо важко перетравлюється, а в літньому віці дуже велика кількість клітковини може визватьповишенное газоутворення або розлад шлунку.
Або томати багаті кальцієм і категорично протипоказані як літнім людям, так і тим, у кого є проблеми з остеопорозом і іншими захворюваннями суглобів, оскільки підвищене вживання томатів і томатних паст, соусів призводить до накопичення в організмі кальцію і відкладенню солей. А це, в свою чергу, викликає утворення каменів у нирках, а також сприяє ерозії зубної емалі. Шкідливі помідори, а точніше, кислоти, що в них містяться, при жовчнокам'яній хворобі, тому що вони можуть викликати спазм жовчного міхура.
Цукор
Цукор - сахароза, являє собою чистий вуглевод. У харчуванні людини він служить джерелом низькомолекулярних вуглеводів, швидко перетворюється в організмі в глікоген і використовується клітинами печінки, м'язів та інших органів.
Цукор і цукровмісні продукти в народі часто називають «солодкою смертю». Звідки до нього таке ставлення? Цукор є дуже цінним продуктом харчування. Дослідники говорять, що якщо людина споживає цукор - це не означає, що він неодмінно набере зайву вагу. Це лише міф. Ожиріння або зайва вага залежать від багатьох факторів, і, перш за все - від спадковості. Проте надмірне споживання цукру в поєднанні з недостатньою фізичною активністю, викликає підвищене утворення холестерину, що веде до раннього атеросклерозу. У зв'язку з цим в харчуванні людей зрілого та похилого віку, а також при малому фізичному навантаженні кількість споживаного цукру повинно бути зменшене.
Цукор, що міститься в плодах і овочах (сахароза), приносить тільки користь. Люди без всяких наслідків для себе з'їдають в день 1-2 кг свіжих слив або яблук, але у них може засмутитися шлунок всього після 200 г сливового або яблучного варення. При лікуванні виноградом хворий з'їдає в день до 3 кг цього фрукта, в якому міститься 550 г цукру, але в сечі цукор не з'являється.
Між тим, вже від 250 г ягідного варення в людини болить печінка і в сечі з'являється цукор, тому при приготуванні варення використовується цукор штучний, хоча його і в 3 рази менше. В даний час учені вважають, що замінники цукру також не приносять користі організму і не обов'язково можуть призвести до втрати ваги.
Сіль
Сіль одна з найпоширеніших спецій, яка підсилює смак страви. В організмі дорослої жінки вагою 60 кілограмів міститься 120 грамів солі. Іони хлориду натрію, що містяться в солі, необхідні для підтримки балансу кислотності шлунка, вони беруть участь у процесі доставки глюкози і амінокислот в кров і стимулюють активність ферментів всередині клітин. Потреба в кухонній солі зростає при рясному потовиділенні. Тому при значних фізичних навантаженнях, особливо в спекотну пору року, робочим гарячих цехів, спортсменам, які проходять або пробігають довгі дистанції, добове споживання кухонної солі потрібно підвищити до 20 г і навіть до 25 г на добу, враховуючи, звичайно, сіль, що міститься в їжі . Також збільшують споживання солі при недостатності кори надниркових залоз, при сильних блювоті і проносі, при великих опіках.
Сіль не має ніякої живильної цінності. Навпаки, вона шкідлива і може викликати захворювання нирок, сечового міхура, серця, судин. Сіль може викликати затримку води в тканинах. Сіль не містить ніяких вітамінів, органічних речовин. Це негативна сторона солі. Однак є й плюси від її вживання. Сіль підсилює запахи, підвищує енергію, робить емоції цілеспрямованими. Традиційна індійська медицина вважає, що сіль підживлює в організмі «вогонь»; а він призводить до стресів і підвищеного кров'яного тиску, тому гіпертонікам слід вживати її в невеликих кількостях.
Краще всього використовувати морську сіль. Нерафінована морська сіль зберігає всі природні мінеральні компоненти (близько 60), що містяться в морській воді. У макробіотиці вона взагалі вважається найважливішим елементом харчування. Харчову морську сіль можна купити в супермаркетах. Слід звернути увагу на те, що додавати її краще в готові страви, корисні властивості морської солі губляться при термообробці.
Коли потрібно і не потрібно їсти
Знамените «не їсти після шостої» не зовсім правомірне. Наш організм не ділить калорії на ранішні або вечірні. Для нього важливий обсяг отриманих речовин, а не час. Кращим вибором буде збалансоване харчування, при якому немає різких переходів від голоду до ситості. Тобто, харчуватися потрібно 4 - 5 разів на день невеликими порціями. Відмовлятися корисно лише від дуже пізніх перекусів, так як не рекомендується лягати спати раніше, ніж після 2-х годин після прийому їжі - це важко для травлення. Корисна їжа - ця їжа з розумними обмеженнями, яка вживається без крайнощів.
Кілька корисних порад
- При бажанні змінити режим харчування або сісти на дієту, не рекомендується відмовлятися від звичної їжі різко. Це не тільки важко психологічно, але і є сильним стресом для всього організму.
- При переході на сироїдіння перший час слід їсти менше, так як помірність у їжі полегшує переварювання і налаштовує організм на сприйняття сирої їжі. - Пийте до 2-3 літрів рідини на день.
- При сильній утомі й перезбудженні не сідайте за стіл, поки не відпочинете 15-20 хвилин.
- Для повноцінного засвоєння їжі в організмі, необхідно ретельно її пережовувати. Тому шкідливі так звані швидкі перекушування.
- Фрукти рекомендується вживати окремо від інших продуктів. Можна також натщесерце, за 20-30 хвилин до їжі.
- Приготовлені сирі страви (салати) не слід довго зберігати.
- Температура їжі в будь-який час повинна бути кімнатної: не можна їсти страви, тільки що витягнуті з холодильника або принесені з морозу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: