Останнім часом все більшої популярності набувають кисломолочні продукти, такі як айран, тан, кумис і багато інших. Смачні, освіжаючі, вгамовують спрагу, вони допомагають поліпшити обмін речовин, нормалізувати мікрофлору кишечника, повернути стан колишньої легкості після застілля. Отож, готуємо вдома.
Айран та мацоні якнайкраще втамують спрагу
1. Мацоні - кисломолочний напій, схожий за смаком на кефір, але за консистенцією нагадує швидше сметану.
* Мацоні допомагає розщеплювати білки і вуглеводи. * Знищує хвороботворну мікрофлору в шлунку і кишечнику. * Допомагає при головних болях.
Закип'ятіть свіже коров'яче молоко, додайте ложечку закваски (якщо її немає, то можна і кефіру). Накрийте посуд товстим рушником. Витримайте 3-4 години, і в результаті вийде однорідна і густа маса.
2. Айран - є більш легким напоєм, який можна пити як до їжі для покращення апетиту і підготовки ШКТ до прийому важкої їжі, так і після їжі, щоб їжа краще засвоювалася.
* Відмінно знімає похмільний синдром. * Позбавляє від головного болю, що з'явилася в результаті інтоксикації організму. * Нормалізує роботу шлунка і кишечника на добу вперед. * Рекомендується сердечникам і гіпертонікам, оскільки знижує рівень холестерину в крові. * Відновлює сили, тонізує організм.
Візьміть 2-3 л незбираного коров'ячого молока, закип'ятіть, остудіть і покладіть в молоко 2 ст. л. мацоні в якості закваски (у крайньому випадку в якості закваски можна використовувати кислі вершки або кумис). Поставте в тепле місце на 4-6 годин.
3. Тан. У дуже спекотну погоду айран можна трохи розбавляти чистою водою і додавати в нього сіль, і тоді цей напій буде називатися «тан» - він буде заповнювати нестачу мінеральних солей і вітамінів, які в спеку особливо активно виводяться з організму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу