1. Картопляний салат по-весняному
Інгредієнти: 500 г картоплі, півпучка редиски, 5-7 ядер волоських горіхів, 4 ст. л. нерафінованої олії, 3 ст. л. лимонного соку, 2-3 пера зеленої цибулі, по 1 ч. л. гірчиці і меду, сіль, чорний мелений перець.
Приготування: Картоплю очистити і відварити. Гарячим нарізати на кружечки і залити маринадом із суміші рослинної олії, лимонного соку, гірчиці і меду і залишити на годину. Цибулю подрібнити, редиску нарізати кружечками. Горіхи підсмажити на сухій сковороді і подрібнити. З'єднати всі інгредієнти з картоплею, перемішати і подавати.
НА ЗАМІТКУ
Крім редиски (або замість неї), до цього салату можна додати свіжий огірок і стебла селери.
2. Салат Огірок-молодець
Інгредієнти: 500 г огірків, 200 мл сметани, 3 ст. л. меду, 1 ст. л. гірчиці, пучок зеленої цибулі, 5-7 гілочок кропу, сік 1 невеликого лимона, сіль, чорний мелений перець.
Приготування: Огірки очистити від шкірки, нарізати тонкими кружальцями, посипати дрібкою солі. Поки огірки будуть солитися, дрібно нарубати цибулю і і кріп, змішати з рештою інгредієнтами, заправити отриманим соусом огірки і подавати - в якості салату до риби або м'яса або на шматочку хліба, як бутерброд.
3. Салат Райдужний
Інгредієнти: 1 маленький качан червоної капусти, 1 велика морква, 1 червоне солодке і 1 зелене кисле яблуко, 1 лимон, 100 г кураги, 7-8 ядер волоських горіхів, 1 пучок петрушки, щіпка чорного меленого перцю, рослинне масло, сіль.
Приготування: Капусту нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці, яблука нарізати тонкими часточками і відразу полити соком половини лимона. Курагу обшпарити і нарізати тонкими смужками, горіхи подрібнити. З'єднати всі інгредієнти в глибокому салатнику, заправити подрібненою цедрою і соком половини лимона, рубаною петрушкою, маслом, посолити за смаком і перемішати.
4. Зелений салат із сиром
Інгредієнти: Великий пучок салату, 2 помідори (або 5 черрі), 70 г твердого сиру, оливкова олія, бальзамічний оцет.
Приготування: Салат вимити, просушити і нарвати руками. Викласти в салатницю. Помідори вимити й нарізати часточками. Покласти в салат. Заправити салат оливковою олією і бальзамічним оцтом, посипати тертим сиром.
5. Салат Перша зелень
Інгредієнти: 100-150 г бринзи або фети, 2 огірки, жменю будь-якого салатного листя, 1 маленька банка зелених оливок, 1 лимон, по 2-3 гілочки базиліка і пера зеленої цибулі, 2 ст. л. рослинної олії, чорний мелений перець.
Приготування: Салат крупно нарізати. Сир і огірки порізати кубиками. Зелень дрібно нарубати. З оливок злити рідину. Лимон обшпарити і розділити на 2 частини. Одну нарізати дрібними шматочками, з другої видавити сік. Зелень нарубати. Ретельно перемішати лимонний сік, рослинне масло і чорний перець. Змішати всі інгредієнти, заправити соусом.