Виявляється, що скидання ваги може після закінчення дієти обернутися набором втрачених кілограм зі значною надбавкою. Спостерігається це через наступні фактори:
Які ефекти від дієт
• Чергування курсів. Звичка чергувати строгі тижня харчування з переїданням призводить до порушень роботи секреторних органів ШКТ. Виходить ситуація, коли організм перебудовується на переробку певної кількості продуктів і починає працювати в економ -режимі навіть у тижні вільні від обмежень. Зрив занурює організм у стан серйозного стресу, який навіть більше, ніж у період дотримання дієти. В результаті страждає підшлункова залоза, виникає її запалення і збільшується ризик розвитку діабету. Ні в якому разі цикл «дієта - зрив - дієта» не можна вважати здоровим. Безумовну перевагу слід віддавати раціональному і збалансованому харчуванню.
• Інгібування метаболічних процесів. Монодієти або занадто малокалорійний дієтичний раціон призводять до величезного стресу в організмі. У такій ситуації клітини починають відчувати небезпеку голоду і перестають проводити метаболічні реакції з колишньою силою. Виходить, що енергетичний обмін сповільнюється і навіть при фізичному навантаженні організм «економить» внутрішні енергетичні ресурси. Ось чому часто на тлі жорсткої дієти скидання ваги може зупинитися навіть якщо фізична активність здається достатньою. Людина при цьому буде відчувати брак енергії на виконання елементарних справ.
• Нервове напруження. Недолік надходження вітамінів і мінералів через певний проміжок часу проявляється підвищеною дратівливістю, лабільністю настрою і нездатністю адекватно реагувати на навколишній світ. Це відбувається практично на тлі будь-якої дієти. У той же час, клітини мозку не отримують глюкозу в нормальних кількостях, що може позначатися на працездатності і когнітивних можливостях. Навіть депресивний стан може виникнути в результаті порушень харчування мозкових клітин і клітин нервової системи. До речі, дефіцит калорій може негативно позначитися і на роботі серця, адже кардіоміоцити потребують поживних субстратах практично кожну секунду ;
• Непереносимість продуктів. Якщо дієта обрана неправильно, то цілком можна отримати алергічну реакцію або викликати прояви непереносимості. До того ж може виникнути ситуація з гіпервітамінозом. Наприклад, тижневе споживання однієї моркви може спровокувати фарбування шкірних покривів, спровокувати порушення в роботі печінки і вплинути на слизову очей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу