Поради, як правильно сушити гриби
20:40, 29 Жов 2013 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 20641 ·
Сушка - один з найпростіших способів зберегти всі поживні та смакові властивості грибів. Сушені гриби зберігаються довгий час, годяться для приготування різних страв, по засвоюваності вони краще маринованих.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як підготувати гриби до сушки
Для сушіння відбирають молоді міцні гриби. Очищають їх від листяних залишків, хвої, піску і сміття. Відмивати у воді не слід. Очищені гриби сортують. Дрібні залишають цілими, великі розрізають приблизно так, щоб всі частини за розміром відповідали дрібним грибам. Капелюшки маленьких і середніх розмірів зазвичай відокремлюють від ніжки і сушать цілком. Ніжки у деяких видів грибів щільніші, тому їх розрізають.
Гриби при сушінні втрачають більше половини свого об'єму, занадто дрібно різати їх не слід. Великі гриби будуть сушитися дуже довго.
Де сушити гриби?
Сушити можна в сухому і теплому приміщенні, в російській печі, у відчиненій духовці, в спеціальній сушарці, в мікрохвильовці, над газовою плитою, в потоці теплого повітря від тепловентилятора. Розміщувати гриби при сушінні можна на решітках, на волосіні або на шампурах. Способів багато, кожна господиня обирає найдоступніший і зручний.
Як дізнатися висохли гриби чи ні?
Повністю висушені гриби легкі і ламкі. Можна припинити активний процес сушіння і трохи раніше, коли гриби ще гнуться, а потім досушувати їх, розклавши в сухому приміщенні на папері.
Як зберігати сухі гриби?
Зберігати висушені гриби потрібно в сухому приміщенні, найкраще в полотняному або паперовому мішечку, щоб вони "дихали". Важливо періодично оглядати їх, чи не завелася в них моль. Можна зберігати сушені гриби в металевих і скляних банках. Гриби легко вбирають сторонні запахи.
Способи сушіння грибів
Повітряна сушка. Очищені гриби нанизують на нитки і підвішують в добре провітрюваному місці. Можна також розкласти на сухому папері або тканині. Переваги такого способу: ніяких витрат, майже без турбот. Недоліки - потрібна тепла, суха погода. Так можна сушити влітку. Як варіант такої сушки для холодного осіннього часу - направляти на гриби потік повітря з тепловентилятора.
Сушіння в духовці. Гриби розкладають на спеціальній решітці або викладають на деко в один шар. Сушать при температурі 45-50 градусів, не закриваючи повністю дверку духовки. Переваги способу - гриби сушаться швидко і при будь-якій погоді. Недоліки - потрібно стежити за температурою і подбати, щоб пара виходила. Якщо недоглядіти, гриби просто підсмажаться.
Сушіння в сушарці. Напевно найзручніший спосіб сушіння грибів. Сушарки дуже економічні і продуктивні. При будь-якому способі сушіння необхідно 2-3 рази вийняти деко з грибами і трохи провітрити їх, щоб вони зберегли світлий колір.
Сушіння в мікрохвильовій печі. За допомогою мікрохвильовки цілком можна просушити гриби. Для цього встановлюють таймер на 15-20 хв. при потужності 100-180 Вт, після цього відкривають дверцята на такий же час, щоб вивітрилася волога. Ці дії повторюють ще 2-3 рази. Потім гриби можна досушити на відкритому повітрі. Недоліки: дуже трудомісткий спосіб, підходить для засушування невеликої кількості грибів.
Сушка над газовим пальником. У продажу можна зустріти прості сушарки: металеві сітки на чотирьох ніжках висотою близько 30 см. Іноді їх роблять самостійно. Таку сушарку встановлюють над газовими пальниками, вогонь включають найменший і сушать в 2-3 прийоми, даючи грибам охолонути. Переваги - швидкість, недолік - потрібна спеціальна сітка і догляд за відкритим вогнем.
Для сушіння відбирають молоді міцні гриби. Очищають їх від листяних залишків, хвої, піску і сміття. Відмивати у воді не слід. Очищені гриби сортують. Дрібні залишають цілими, великі розрізають приблизно так, щоб всі частини за розміром відповідали дрібним грибам. Капелюшки маленьких і середніх розмірів зазвичай відокремлюють від ніжки і сушать цілком. Ніжки у деяких видів грибів щільніші, тому їх розрізають.
Гриби при сушінні втрачають більше половини свого об'єму, занадто дрібно різати їх не слід. Великі гриби будуть сушитися дуже довго.
Де сушити гриби?
Сушити можна в сухому і теплому приміщенні, в російській печі, у відчиненій духовці, в спеціальній сушарці, в мікрохвильовці, над газовою плитою, в потоці теплого повітря від тепловентилятора. Розміщувати гриби при сушінні можна на решітках, на волосіні або на шампурах. Способів багато, кожна господиня обирає найдоступніший і зручний.
Як дізнатися висохли гриби чи ні?
Повністю висушені гриби легкі і ламкі. Можна припинити активний процес сушіння і трохи раніше, коли гриби ще гнуться, а потім досушувати їх, розклавши в сухому приміщенні на папері.
Як зберігати сухі гриби?
Зберігати висушені гриби потрібно в сухому приміщенні, найкраще в полотняному або паперовому мішечку, щоб вони "дихали". Важливо періодично оглядати їх, чи не завелася в них моль. Можна зберігати сушені гриби в металевих і скляних банках. Гриби легко вбирають сторонні запахи.
Способи сушіння грибів
Повітряна сушка. Очищені гриби нанизують на нитки і підвішують в добре провітрюваному місці. Можна також розкласти на сухому папері або тканині. Переваги такого способу: ніяких витрат, майже без турбот. Недоліки - потрібна тепла, суха погода. Так можна сушити влітку. Як варіант такої сушки для холодного осіннього часу - направляти на гриби потік повітря з тепловентилятора.
Сушіння в духовці. Гриби розкладають на спеціальній решітці або викладають на деко в один шар. Сушать при температурі 45-50 градусів, не закриваючи повністю дверку духовки. Переваги способу - гриби сушаться швидко і при будь-якій погоді. Недоліки - потрібно стежити за температурою і подбати, щоб пара виходила. Якщо недоглядіти, гриби просто підсмажаться.
Сушіння в сушарці. Напевно найзручніший спосіб сушіння грибів. Сушарки дуже економічні і продуктивні. При будь-якому способі сушіння необхідно 2-3 рази вийняти деко з грибами і трохи провітрити їх, щоб вони зберегли світлий колір.
Сушіння в мікрохвильовій печі. За допомогою мікрохвильовки цілком можна просушити гриби. Для цього встановлюють таймер на 15-20 хв. при потужності 100-180 Вт, після цього відкривають дверцята на такий же час, щоб вивітрилася волога. Ці дії повторюють ще 2-3 рази. Потім гриби можна досушити на відкритому повітрі. Недоліки: дуже трудомісткий спосіб, підходить для засушування невеликої кількості грибів.
Сушка над газовим пальником. У продажу можна зустріти прості сушарки: металеві сітки на чотирьох ніжках висотою близько 30 см. Іноді їх роблять самостійно. Таку сушарку встановлюють над газовими пальниками, вогонь включають найменший і сушать в 2-3 прийоми, даючи грибам охолонути. Переваги - швидкість, недолік - потрібна спеціальна сітка і догляд за відкритим вогнем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: