Навіть набільш компетентний дієтолог не передбачить, скільки калорій з тих, що ви з'їли, будуть реально засвоєні. У залік адже йде тільки те, що переварено і засвоєно м'язами, а не те, що проковтнуте. Як же підвищити корисний "вихід"?
Як правильно харчуватися?
Їжу потрібно розділити на п'ять прийомів по 600-650 калорій. Ось тут вже ситуація вийде інша. Шанси на повне засвоєння поживних речовин різко зростуть. Прийом їжі буде нагадувати легкий приємний перекус.
До речі, для "дробового" харчування потрібно підбирати такі продукти, про які ви знаєте, що вони швидко вами засвоюються. В іншому випадку ви почнете їсти, коли шлунок ще не переварив з'їдене в минулий раз. Надходження нової їжі і зовсім блокує роботу шлунка, оскільки йому буде важко заново виділити велику кількість шлункового соку. У підсумку можна отримати нетравлення з гострим болем у животі, газоутворенням і т.д..
Прикладом самої "важкою" їжі є творог. Час травлення може зайняти до 5 годин.
Рівномірно розподіліть свої п'ять прийомів їжі на час неспання. Нехай це будете приміром, 7-00, 10-30, 14-00, 17-30 і 19-00. Таким чином ви будете підживлюватися кожні 2,5 години.
Отже, складіть базове меню на 5 прийомів їжі з легко засвоюваних страв.
Енергетична цінність всіх порцій повинна бути однаковою для підтримки рівномірного навантаження на травний тракт.
День у день твердо дотримуйтеся розкладу (за винятком випадків перевантаження травлення), щоб привчити шлунок до нового порядку.
Якщо ви ясно відчуваєте в шлунку неблагополуччя, відкладіть чергові прийоми їжі. Недоотримані калорії ви потім компенсуєте в найближчі день-два, додаючи по 50 калорій до кожного прийому їжі.
Якщо виявиться, що ви здатні без проблем переварювати по 5 щоденних трапез, переходьте на шестиразове харчування при тій же добової енергетичної цінності. Зробіть це шляхом зменшення пауз між прийомами їжі.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей