Вчені із США підтвердили: ковбаса, шинка, червоне м'ясо та інші перероблені м'ясні продукти критично підвищують ризик розвитку онкогенних утворень в товстому кишечнику.
Червоне м'ясо підвищує ризик утворення пухлин
Онкологи з Центру вивчення ракових захворювань Вандербільта вважають, що ризик формування передракових утворень - поліпів - на стінках кишечника значно підвищується у людей, в раціоні яких домінує червоне м'ясо.
У широкомасштабному дослідженні, яке тривало 7 років, взяли участь 6307 добровольців у віці 40-75 років - всі вони пройшли колоноскопічне обстеження в клініці при центрі. В результаті у 2543 пацієнтів були виявлені поліпи. Після діагностики всіх учасників попросили заповнити анкету з питаннями про раціон, харчове поводження, переваги і звички у харчуванні, харчування. Зокрема, в анкеті присутні пункти про вживання м'ясних продуктів.
«Виявилося, що часте вживання червоного м'яса, особливо м'ясних продуктів, що зазнали термообробку при високій температурі, пов'язане з підвищенням ризику утворення поліпів на стінках кишечника. Як відомо, в продуктах такого роду присутні певні канцерогени - доведено, що вони провокують ріст пухлин у лабораторних тварин », - розповіли науковці.
Крім раціону вчені врахували такі чинники ризику розвитку раку, як куріння. З'ясувалося, що у курців-«м'ясоїдів» ризик утворення поліпів у прямій кишці був найбільш високим.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу