Роль вітаміну F
Вітамін F важливий для серцево-судинної системи: попереджає і знижує відкладення холестерину в артеріях, зміцнює стінки кровоносних судин, покращує кровообіг, нормалізує тиск та пульс.
Також вітамін F бере участь у регуляції жирового обміну, ефективно бореться із запальними процесами в організмі, покращує живлення тканин, впливає на процеси розмноження і лактацію, надає антисклеротичну дію, забезпечує роботу мускулів, допомагає нормалізувати вагу, забезпечує здоровий стан шкіри, волосся, нігтів і навіть слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
Разом з вітаміном Д сприяє засвоєнню кальцію і фосфору, що є необхідним для кісткової тканини. Регулярне застосування цього вітаміну сприяє поліпшенню засвоюваності і підвищенню активності інших вітамінів: А, групи В, Д і Е.
Вітамін F застосовують для профілактики і лікування шкірних захворювань, атеросклерозу, гіпертонії, цукрового діабету, бронхіальної астми, імунодефіцитних та онкологічних захворювань.
Добова потреба
Рекомендована добова доза вітаміну F становить 1-2 г. Для спортсменів в період високих навантажень, вагітним і годуючим мамам цю дозу рекомендується підвищити.
Взаємодія
Вітамін F для кращого засвоєння необхідно приймати разом з вітаміном Е. У свою чергу Вітаміни В6, С і цинк підсилюють дію вітаміну F.
Для запобігання руйнуванню вітаміну F вільними радикалами його слід приймати одночасно з антиоксидантами (вітамін Е, бета-каротин і селен).
Симптоми дефіциту
потускнение волосся
появу лупи
зниження пружності і еластичності шкіри
ламкість і випадання волосся
алергії
порушення функцій шкіри
гнійничкові висип
дерматити
екземи
надлишок холестерину
відставання в розвитку дітей
Симптоми передозування
Вітамін F практично безпечний, але надмірний і тривалий прийом цієї речовини може призвести до підвищення маси тіла, кровотеч, болів у шлунку, печія, шкірно-алергічними висипаннями, збільшення ваги, астмі, артритів.
Джерела вітаміну F
Рослинні
Рослинні масла, мигдаль, авокадо, волоський горіх, мигдаль, насіння соняшнику, чорна смородина, сухофрукти.
Тварини
Риби жирних і напівжирних сортів (лосось, макрель, оселедець, сардини, форель, тунець), молюски, риб'ячий жир.