Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


Вітамін К - рідкісний, але такий необхідний

07:00, 10 Бер 2013 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 4416 · 

Вітамін К був вперше отриманий на світлі датським біохіміком Х. Даммом в 1935 році. Його назва (вітамін К) відбувається із за його ролі в організмі: koagulations vitamin, тобто коагуляційний вітамін. Під вітаміном К об'єднують групу близьких за складом і впливу речовин (їх називають вітаміни К1-7). Вітамін К відноситься до жиророзчинних, стійкий до високих температур. На світлі швидко руйнується.

Необхідний для хорошого згортування крові

Необхідний для хорошого згортування крові



Роль вітаміну К

Вітамін К називають протигеморрагічним так як він регулює механізм зсідання крові, що оберігає людину від внутрішніх і зовнішніх кровотеч при пошкодженнях. Саме через цю його функції, вітамін К часто дають жінкам під час пологів і новонародженим дітям для запобігання можливих кровотеч.

Також вітамін К бере участь у синтезі білка остеокальцину, тим самим забезпечуючи формування та відновлення кісткових тканин організму, попереджає остеопороз, забезпечує роботу нирок, регулює проходження багатьох окисно-відновних процесів в організмі, чинить антибактеріальну і болезаспокійливу дію.

Добова потреба

Рекомендованої добової дозою вітаміну є:

для дорослих 60-120 мкг
для вагітних 120-140 мкг
для годуючих мам 120-140 мкг
для дітей, залежно від віку та статі 10-60 мкг
для грудних дітей 5-15 мкг

Взаємодія

Радіація, суворі дієти, прийом деяких антибіотиків, протисудомних, серцевих і сульфаніламідних препаратів, а також великих доз вітаміну Е погіршує засвоюваність вітаміну К, що впливає на нормальне згортання крові.

Симптоми дефіциту

кровоточивість ясен
гіпопротромбінемія
рідкий кал (у новонароджених)
кровотечі (у новонароджених)
шлунково-кишкові кровотечі
підшкірні крововиливи
кривава блювота (у новонароджених)

Симптоми передозування

Прийом надвеликих доз вітаміну К протягом тривалих проміжків часу дозволяє йому накопичуватися в організмі, що може призвести до підвищеного потовиділення, розладам і отруєнь, пошкодження печінки або головного мозку.

Джерела вітаміну К

Рослинні

Зелені овочі, шипшина, шпинат, помідор, спаржа, картопля, капуста, зелений чай, вівсянка, банани, люцерна, водорості, злаки, авокадо, ківі, оливкова олія, соя і продукти з неї.

Тварини

Свиняча і яловича печінка, яйця, молоко і молочні продукти.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

0:20
Чим фініки можуть допомогти людині
23:30
Що корисніше: диня чи кавун?
21:30
Скільки часу можна тримати заварений чай
19:30
6 позитивних ефектів від простої картоплі
10:30
Звичний напій, який стоїть на сторожі вашого серця
9:30
Їжа, котра здатна зробити вас сонним
7:30
Вчені довели безумовну користь гострої їжі
6:30
Топ-10 переваг від використання чорного кмину
22:30
Перелік продуктів, які викликають втому в людини
19:30
Доступний овоч, який вбиває ракові клітини і знижує холестерин
15:30
Шкода для організму від надмірного вживання сої
12:30
Надлишок кави може знищити вашу щитовидку
8:30
Вчені назвали найгірші продукти для серця
7:30
Чому цукор особливо небезпечний для чоловіків
6:30
Продукти для зниження апетиту, пришвидшення обміну речовин та роботи мозку
1:20
Яка їжа стимулює імунну систему, знищує зморшки і знижує холестерин
0:20
Доступна їжа, котра захистить від раку і допоможе мозку
23:30
Три найкорисніші продукти для здоров'я на думку вчених
21:30
Сім ідеальних продуктів для нашого імунітету
19:30
Фрукти з мінімальною кількістю калорій
17:30
Топ-5 фруктів, від яких не поправляються
13:30
Міф про банани, який розвіяли вчені
12:30
Побічні ефекти від яблучного оцту
10:30
Помічна речовина при нудоті та печії
8:30
Продукт з яблук допоможе схуднути
7:30
Оцет, котрий регулює рівень цукру в крові
1:20
Топ-10 продуктів, котрі зупиняють онкологію
0:20
10 продуктів, які викликають рак
23:30
Капуста, котра запобігає раку, виразці та катаракті
22:30
8 плюсів від вживання козячого молока
14:13
Чим допомагає здоров'ю найкорисніший японський чай
12:30
Найкращі фрукти та овочі для здоров'я чоловіків
10:30
7 причин пити воду з лимоном щоранку
9:30
Овоч, який може сповільнити розвиток раку
8:30
Чому на кухні варто використовувати дерев'яну ложку
19:30
Топ-10 корисних властивостей листя салату
17:30
Гостра їжа, яка знімає біль та знижує рівень цукру в крові
13:30
4 плюси від соку квашеної капусти
12:30
Користь для здоров'я від регулярного вживання ківі
10:30
Три хвороби, які передаються через їжу
Здоров'я в соцмережах: