Зимові фрукти: а які дійсно корисні?
08:30, 16 Лют 2013 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 7266 ·
Звичайно, взимку фрукти менш насичені біологічно активними елементами. Тим не менше, серед них є безумовні лідери, які саме в цю пору року мають максимальну цілющу силу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Хурма
Повністю дозріла хурма - цінне джерело фруктових цукрів, в ній багато калію, магнію, фосфору, заліза, кальцію, марганцю, є вітаміни С, В1, В2, РР. Настій подрібнених плодів корисно пити по склянці 2-3 рази на день при анемії, розладах травлення, перевтомі й неврозах.
Колір плоду повинен бути насичений і яскравий, темно-оранжевого або темно-червоного відтінку. Шкіра у стиглої хурми гладенька. Якщо на ній з'явилися темні смуги і плями - це сигнал, що плід почав псуватися.
Бокистиглої хурми повинні бути м'якими на дотик, такі плоди можна відразу їсти. Якщо потрібно, щоб хурма полежала, вибирайте міцні плоди.
Солодша і смачніша хурма округлої або круглої форми.
Фейхоа
Основне багатство фейхоа - йод, за кількістю якого ці фрукти можуть змагатися з морепродуктами. Також в плодах є інші мікро-і макроелементи, велика кількість вітаміну С, сахарози, пектину, клітковини, антиоксидантів.
Чим достигліші плоди фейхоа, тим плоди смачніші. Але привозять фейхоа в наш регіон найчастіше не зовсім достиглими. Плід має бути м'яким, а його м'якоть повинна нагадувати желе.
Ківі
Ківі - рекордсмен за вмістом вітаміну С, одна ягода забезпечує добову потребу людини в цьому елементі. У фрукті багато калію, магнію і заліза, цукрів, органічних кислот і пектинів. У складі ківі також є рослинний фермент, який називається актінідін, він сприяє кращому засвоєнню білків, тому ківі часто подають як кисло-солодку приправу до м'яса.
Темно-коричневі і «волохаті» ківі повинні бути м'якими. Важливо, щоб біля їх плодоніжок не було вм'ятин і гнилі, а на шкірці - темних плям. Також чимало говорить і запах: якщо пахне вином, значить, ківі вже нехороший, «п'яний»; якісні плоди зазвичай сильного запаху не мають.
Гранат
У зернах граната багато вітаміну С (до 8,7 мг на 100 г), РР, групи В, інших важливих мікро-і макроелементів: кальцію, фосфору, заліза, калію, магнію, натрію, кремнію та інших. Є також незамінні амінокислоти, необхідні для нормальної роботи організму. Відвар шкірки граната використовується як в'яжучий засіб при розладах шлунка.
За інших рівних умов найкращим виявиться великий плід - в ньому краще співвідношення цукру і кислоти. Купити саме такі плоди можна і взимку: у своєму міцному будиночку з шкірки вони довго зберігаються і тільки виграють у смаку, оскільки з часом руйнується частина дубильних речовин, які надають терпку терпкість.
Банани
Вітамінів банани містять не так вже багато, хоча присутні і аскорбінова кислота, і бета-каротин, і вітаміни РР, групи В. За кількістю калію цей фрукт - рекордсмен: у 100 г його м'якоті міститься 376 мг калію, тому банани рекомендується включати в меню сердечникам і гіпертонікам. У складі банана є кальцій, магній, фосфор, залізо, а також важливі амінокислоти - метіонін, триптофан, лізин.
Хороший банан має соковитий жовтий колір, гладеньку, блискучу поверхню і обтічну, не надто ребристу, форму. Чорні точки на поверхні - знак того, що плід буде солодким (але зберігати такий банан вже не можна). А ось чорнота, що покриває всю поверхню банана, свідчить про те, що банан почав псуватися.
Ці фрукти, на думку фахівців, повинні регулярно бути присутнім у раціоні людини.
Повністю дозріла хурма - цінне джерело фруктових цукрів, в ній багато калію, магнію, фосфору, заліза, кальцію, марганцю, є вітаміни С, В1, В2, РР. Настій подрібнених плодів корисно пити по склянці 2-3 рази на день при анемії, розладах травлення, перевтомі й неврозах.
Колір плоду повинен бути насичений і яскравий, темно-оранжевого або темно-червоного відтінку. Шкіра у стиглої хурми гладенька. Якщо на ній з'явилися темні смуги і плями - це сигнал, що плід почав псуватися.
Бокистиглої хурми повинні бути м'якими на дотик, такі плоди можна відразу їсти. Якщо потрібно, щоб хурма полежала, вибирайте міцні плоди.
Солодша і смачніша хурма округлої або круглої форми.
Фейхоа
Основне багатство фейхоа - йод, за кількістю якого ці фрукти можуть змагатися з морепродуктами. Також в плодах є інші мікро-і макроелементи, велика кількість вітаміну С, сахарози, пектину, клітковини, антиоксидантів.
Чим достигліші плоди фейхоа, тим плоди смачніші. Але привозять фейхоа в наш регіон найчастіше не зовсім достиглими. Плід має бути м'яким, а його м'якоть повинна нагадувати желе.
Ківі
Ківі - рекордсмен за вмістом вітаміну С, одна ягода забезпечує добову потребу людини в цьому елементі. У фрукті багато калію, магнію і заліза, цукрів, органічних кислот і пектинів. У складі ківі також є рослинний фермент, який називається актінідін, він сприяє кращому засвоєнню білків, тому ківі часто подають як кисло-солодку приправу до м'яса.
Темно-коричневі і «волохаті» ківі повинні бути м'якими. Важливо, щоб біля їх плодоніжок не було вм'ятин і гнилі, а на шкірці - темних плям. Також чимало говорить і запах: якщо пахне вином, значить, ківі вже нехороший, «п'яний»; якісні плоди зазвичай сильного запаху не мають.
Гранат
У зернах граната багато вітаміну С (до 8,7 мг на 100 г), РР, групи В, інших важливих мікро-і макроелементів: кальцію, фосфору, заліза, калію, магнію, натрію, кремнію та інших. Є також незамінні амінокислоти, необхідні для нормальної роботи організму. Відвар шкірки граната використовується як в'яжучий засіб при розладах шлунка.
За інших рівних умов найкращим виявиться великий плід - в ньому краще співвідношення цукру і кислоти. Купити саме такі плоди можна і взимку: у своєму міцному будиночку з шкірки вони довго зберігаються і тільки виграють у смаку, оскільки з часом руйнується частина дубильних речовин, які надають терпку терпкість.
Банани
Вітамінів банани містять не так вже багато, хоча присутні і аскорбінова кислота, і бета-каротин, і вітаміни РР, групи В. За кількістю калію цей фрукт - рекордсмен: у 100 г його м'якоті міститься 376 мг калію, тому банани рекомендується включати в меню сердечникам і гіпертонікам. У складі банана є кальцій, магній, фосфор, залізо, а також важливі амінокислоти - метіонін, триптофан, лізин.
Хороший банан має соковитий жовтий колір, гладеньку, блискучу поверхню і обтічну, не надто ребристу, форму. Чорні точки на поверхні - знак того, що плід буде солодким (але зберігати такий банан вже не можна). А ось чорнота, що покриває всю поверхню банана, свідчить про те, що банан почав псуватися.
Ці фрукти, на думку фахівців, повинні регулярно бути присутнім у раціоні людини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: