Яких захворювань можна уникнути, правильно миючи руки
13:45, 20 Гру 2016 · Категорія: Лікування, Інфекції · Переглядів 1596 ·
За статистикою, лише 20% жінок і 7% чоловіків ретельно миють руки після відвідування туалету. І лише кожен десятий миє руки, прийшовши з вулиці додому або в офіс. Що цікаво, багатьох хвороб можна уникнути проводячи цю просту процедуру! Детальніше читайте у "Країні Здоров'я".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Вірусний гепатит
Хвороба брудних рук - вірусні гепатити А і Е, які передаються фекально-оральним шляхом (якщо не мити руки після туалету, вживати в їжу немиті продукти). Вірус гепатиту з брудних рук потрапляє в кров і починає руйнувати клітини печінки. Лікування займає досить тривалий час: про повне одужання можна говорити лише через півроку - при ретельному дотриманні дієти і зміні способу життя.
Харчові отруєння
Брудні руки, погано вимиті овочі та фрукти, недотримання правил зберігання продуктів, куплена з рук їжа - все це призводить до отруєнь. Комфортним середовищем для розмноження мікробів є молочні і кисломолочні продукти, м'ясо і риба, салати з майонезом і сметаною.
Ентеротоксини - продукти життєдіяльності патогенних бактерій, що викликають отруєння. Багато з них гинуть при термічній обробці - наприклад, добре просмажене м'ясо втрачає більшість токсинів. Але якщо ти брала в руки сире м'ясо, на якому розмножилися бактерії, а потім, не вимивши руки, вирішила пообідати, токсини потрапляють на готову їжу, далі - в шлунково-кишковий тракт, викликаючи отруєння. Проблема посилюється тим, що ентеротоксини не руйнуються травним трактом і легко проникають в слизову. Тому надзвичайно важливо мити руки з милом як до приготування їжі, так і в процесі: після кожного контакту з продуктами харчування.
Ентерит
Хвороба розвивається внаслідок попадання в кров самої бактерії, а не продуктів її життєдіяльності. Ентерит може викликати практично будь-яка бактерія. Найчастіше це відбувається через травний тракт. Симптоми ті ж, що і при харчовому отруєнні, але якщо при отруєнні їжею проходить все досить швидко і самопочуття погіршується максимум через дві години, то при ентериті хвороба може розвинутися через добу і пізніше, до того ж протікає набагато важче. Бактерії можуть передаватися і побутовим шляхом, наприклад, через поручні в транспорті або при рукостисканні. Миття рук і продуктів перед вживанням їх у їжу значно зменшує ризик як підхопити, так і передати найбільш небезпечні бактерії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому потрібно пити каву разом з ліками
Респіраторні інфекції
Як не дивно, регулярне миття рук - одна з основних рекомендацій лікарів щодо запобігання вірусних захворювань, переважна більшість яких передається повітряно-крапельним шляхом. Але якщо вірус потрапив в організм не через дихальні шляхи, а був отриманий разом зі слиною, він також може викликати хворобу - так званий шлунковий грип. Виявляється такий грип як звичайний, але обов'язково присутні симптоми розладу шлунково-кишкового тракту (нестійкі випорожнення, нудота, здуття живота, іноді блювота).
Як правильно мити руки
Завжди використовуй проточну воду, навіть якщо ти не впевнена в її чистоті. Температура води не має значення - головне, щоб її потік змивав з рук бактерії і не дозволяв тобі повторно з ними контактувати. Тому миття рук в тазику з водою не підходить.
Добре намилюй кисті рук аж до зап'ясть (не менше 20 секунд). Особливу увагу приділяй брудним нігтям.
Струшуй залишки води і ретельно витирай руки. Якщо ти використовуєш чистий рушник або паперову серветку, щоб ретельно витерти руки, тобі необхідно близько 20 секунд, а якщо ти користуєшся сушаркою - як мінімум 40 секунд.
Хвороба брудних рук - вірусні гепатити А і Е, які передаються фекально-оральним шляхом (якщо не мити руки після туалету, вживати в їжу немиті продукти). Вірус гепатиту з брудних рук потрапляє в кров і починає руйнувати клітини печінки. Лікування займає досить тривалий час: про повне одужання можна говорити лише через півроку - при ретельному дотриманні дієти і зміні способу життя.
Харчові отруєння
Брудні руки, погано вимиті овочі та фрукти, недотримання правил зберігання продуктів, куплена з рук їжа - все це призводить до отруєнь. Комфортним середовищем для розмноження мікробів є молочні і кисломолочні продукти, м'ясо і риба, салати з майонезом і сметаною.
Ентеротоксини - продукти життєдіяльності патогенних бактерій, що викликають отруєння. Багато з них гинуть при термічній обробці - наприклад, добре просмажене м'ясо втрачає більшість токсинів. Але якщо ти брала в руки сире м'ясо, на якому розмножилися бактерії, а потім, не вимивши руки, вирішила пообідати, токсини потрапляють на готову їжу, далі - в шлунково-кишковий тракт, викликаючи отруєння. Проблема посилюється тим, що ентеротоксини не руйнуються травним трактом і легко проникають в слизову. Тому надзвичайно важливо мити руки з милом як до приготування їжі, так і в процесі: після кожного контакту з продуктами харчування.
Ентерит
Хвороба розвивається внаслідок попадання в кров самої бактерії, а не продуктів її життєдіяльності. Ентерит може викликати практично будь-яка бактерія. Найчастіше це відбувається через травний тракт. Симптоми ті ж, що і при харчовому отруєнні, але якщо при отруєнні їжею проходить все досить швидко і самопочуття погіршується максимум через дві години, то при ентериті хвороба може розвинутися через добу і пізніше, до того ж протікає набагато важче. Бактерії можуть передаватися і побутовим шляхом, наприклад, через поручні в транспорті або при рукостисканні. Миття рук і продуктів перед вживанням їх у їжу значно зменшує ризик як підхопити, так і передати найбільш небезпечні бактерії.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому потрібно пити каву разом з ліками
Респіраторні інфекції
Як не дивно, регулярне миття рук - одна з основних рекомендацій лікарів щодо запобігання вірусних захворювань, переважна більшість яких передається повітряно-крапельним шляхом. Але якщо вірус потрапив в організм не через дихальні шляхи, а був отриманий разом зі слиною, він також може викликати хворобу - так званий шлунковий грип. Виявляється такий грип як звичайний, але обов'язково присутні симптоми розладу шлунково-кишкового тракту (нестійкі випорожнення, нудота, здуття живота, іноді блювота).
Як правильно мити руки
Завжди використовуй проточну воду, навіть якщо ти не впевнена в її чистоті. Температура води не має значення - головне, щоб її потік змивав з рук бактерії і не дозволяв тобі повторно з ними контактувати. Тому миття рук в тазику з водою не підходить.
Добре намилюй кисті рук аж до зап'ясть (не менше 20 секунд). Особливу увагу приділяй брудним нігтям.
Струшуй залишки води і ретельно витирай руки. Якщо ти використовуєш чистий рушник або паперову серветку, щоб ретельно витерти руки, тобі необхідно близько 20 секунд, а якщо ти користуєшся сушаркою - як мінімум 40 секунд.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: