Вівсянка і вівсяні висівки. Саме в вівсянці містяться розчинні волокна, які знижують рівень «поганого» холестерину - ліпопротеїнів низької щільності. Також розчинні волокна є в квасолі, груші, яблуках, сливах і ячмені. Якщо ви вживаєте від 5 до 10 грамів розчинної клітковини в день (а в одній порції вівсянки 6 грамів клітковини), то з кожним днем рівень вашого холестерину знижується.
Риба і омега-3 жирні кислоти. В жирній рибі міститься багато омега-3 жирних кислот, які знижують ризик розвитку тромбів і кров'яний тиск. В тиждень рекомендується вживати жирну рибу не рідше двох разів, найбільш корисні з цієї точки зору скумбрія, оселедець, озерна форель, сардина, тунець і лосось, палтус. Тим, хто не переносить рибу, її можна замінити рапсовим або льняним маслом. Не варто заміняти все м'ясо в меню рибою, в ній теж не вистачає важливих елементів для повноцінного харчування, наприклад - селену.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Очищуємо судини народними методамиМигдаль, грецькі горіхи та інші горіхи. У них міститься багато поліненасичених жирних кислот. Жменя горіхів в день знижує ризик серцевих захворювань у кілька разів, правда горіхи повинні бути без добавок, і звичайно без цукру.
Оливкова олія. Кількість антиоксидантів в ній допомагають замінити жири у вашому раціоні, всього 2 ложками оливкової олії, на ній можна смажити овочі або заправляти салат, замінивши інші види олії, а особливо - вершкове масло. Проте в оливковій олії багато калорій, так що більше двох ложок в день не рекомендується, утримайтеся від «легкої» оливкової олії, в ній залишається вкрай мало корисних речовин.
Продукти з стеринами (станолами). Стерини - речовини з рослин, які блокують поглинання організмом холестерину. Ці речовини можуть міститися в апельсинових соках, йогуртах, маргарині, вони допоможуть знизити рівень холестерину на 10 відсотків. Слід споживати як мінімум 2 грами стеринів, що дорівнює 250 мілілітрам апельсинового соку в день.
Нагадуємо, раніше ми писали про те
як самостійно нормалізувати тиск.