Вчені з Мексики виявили, що у людей, які щодня протягом тижня їдять авокадо, в середньому на 17% знижується рівень поганого холестерину крові. Шматочки авокадо можна нарізати слайсами і класти на бутерброд або ж нарізати кубиками і додавати в салати.
2. Цільнозернові продукти
Клітковина, яка міститься в цілому зерні (цільнозерновий хліб, неочищений рис, вівсяна і гречана крупи), виводить зайвий холестерин з організму.
3. Лосось (або інша жирна риба)
Жирна риба, така як скумбрія, оселедець, тунець і лосось містить омега-3 жирні кислоти. Вживання жирної риби двічі на тиждень знижує ризик розвитку серцевих захворювань, зменшує запалення і покращує обмін холестерину.
4. Спаржа
Спаржа є одним з кращих, природних очищувачів артерій - вона містить багато фолатів, які лікують багаторічне запалення судин і знижують артеріальний тиск. Тому спаржа вважається природними ліками, які запобігають утворенню тромбів.
Варити спаржу потрібно лише кілька хвилин в підсоленій воді, потім лише збризнути вершковим розтопленим маслом або оливковою олією і подавати як гарнір.
5. Гранат
Гранат містить багато фітохімічних речовин, які захищають слизові оболонки артерій від запалень і пошкоджень. Гранатовий сік стимулює утворення в організмі окису азоту, що розширює судини і покращує рух крові в судинах.
6. Брокколі
Брокколі багата вітаміном К, який необхідний для зміцнення кісток і запобігання відкладення кальцію в холестеринових бляшках.
Крім того, в брокколі багато клітковини, яка нормалізує кров'яний тиск і рівень холестерину. Вживайте брокколі в супах і в якості гарніру. І чим частіше, тим краще.
7. Куркума
Спеція куркума має дуже сильну протизапальну дію, оскільки містить куркумін. Запалення є основною причиною атеросклерозу і подальшого затвердіння артерій. Куркумін ж сприяє зменшенню жирових відкладень в артеріях на цілих 26%.
Додавати куркуму можна в перші і другі страви, а також в тепле молоко.
8. Хурма
Дослідження показують - поліфеноли, яких багато в цьому фрукті (хурма містить в два рази більше клітковини і більше антиоксидантів, ніж яблуко) можуть зменшити налипання холестерину на внутрішні стінки судин.
9. Журавлина
Дослідження показують, що багата калієм журавлина може допомогти знизити рівень поганого холестерину, а регулярне вживання цих кислуватих ягід може допомогти знизити загальний ризик серцево-судинних захворювань на цілих 40%!
10. Шпинат
Калій і фолієва кислота, які містяться в шпинаті, допомагають знизити кров'яний тиск, і, згідно з останніми дослідженнями, одна порція шпинату в день може допомогти знизити ризик серцевих захворювань на 11%.
У зимовий час свіжий шпинат можна замінити морозивом і додавати його в омлети, салати, пасту.