Тому сьогодні поговоримо про поширені міфи щодо здорового харчування.
Міф 1: Худі люди – здорові, повні – хворіЗдоров’я та мода – не завжди тотожні речі. Так, наприклад, колись красивою вважалась повна жінка, тепер – худа. Іноді навіть доволі. Недостатня кількість ваги так само небезпечна, як і її надлишковість. Щоб перевірити це, варто звернутись до ІМТ – індекс маси та тіла. Наявні кілограми поділити на квадрат росту(у метрах квадратних). Для прикладу, ІМТ людини, яка має 65 кілограм та ріст 170 сантиметрів: 65/1,72 = 22,5. Це норма. Якщо ж показники менші за 18,5, тоді маса тіла людини недостатня для неї, 25-29,9 – надлишкова вага. 30 – ознака ожиріння.
«Наразі ми все частіше бачимо на фото дівчат, чий ІМТ буквально на межі з недостатньою масою. І люди сприймають це як еталон», – каже дієтолог Тетяна Лакуста.
Міф 2: Щоб схуднути треба просто менше їсти«Генетика забезпечує 70% вагової варіативності... Генами заданий певний діапазон нашої маси тіла. І вийти з цього коридору на тривалий період дуже проблематично», – каже епігенетик Олександр Коляда.
Звичайно, що різке обмеження калорій дасть свій результат, проте він буде короткотривалим, оскільки організм починає працювати в режимі енергозбереження, метаболізм сповільнюється, а після відновлення раціону вага повертається навіть з надлишком. Правильним рішенням у цьому питання буде збалансоване харчування та фізична активність.
Міф 3: «Біо» та «еко» продукти – завжди корисніНаписи «біо», «еко» чи «органічний» не завжди означають, що продукт кращий для здоров’я. Для прикладу – «органічне» печиво все одно залишиться печивом, тобто джерелом цукру та жиру. Крім того, не всі продукти з таким маркуванням дійсно відповідають стандартам – частіше за все це просто маркетинговий хід.
Міф 4: Детокс-дієти очищують організмДетокс-програми, сокові читки, та «спеціальні» смузі – це більше маркетинговий хід, ніж реальна користь для організму. Печінка та нирки і самі чудово справляються з очищенням організму та виведенням токсинів, тому різних «спеціальних» дієт не потрібно. Краще підтримувати роботу цих органів правильним харчуванням, достатньою кількістю води та фізичною активністю.
Міф 5: Суперфуди необхідні для здоров’яАсаї, чіа, годжі, кіноа – всі ці продукти позиціонуються як «чарівні» для організму. Насправді вони дійсно містять багато корисних речовин, проте їх можна замінити звичайними поширеними аналогами. Для прикладу – насіння льону є альтернативою для чіа, обліпиха та чорниця нічим не поступаються ягодам годжі за кількістю антиоксидантів.
І на останок – як відрізнити інші міфи від правди?Щоб не потрапляти у рекламні пастки, варто довіряти науково обґрунтованій інформації, а не блогерам без освіти, читати склад продуктів, а не яскраві етикетки, а також робити ставку на збалансований раціон, а не на «чарівні дієти».
Здорове харчування – це не обмеження чи мода, а турбота про себе, заснована на розумному підході. Тож варто харчуватись здорово, а не вірити міфам.
Максим Кушнір