Зубна емаль — тверда мінералізована тканина товщиною від 0,01 мм до 3,5 мм. Емаль покриває зуб і захищає дентин та пульпу від руйнівних чинників зовнішнього середовища.
Емаль виконує роль щита. Якщо її структура порушується, оголюються внутрішні тканини зуба, він стає чутливим та втрачає колір.
Структура емалі може порушуватись по-різному: утворюються пори, тріщини або шар емалі стоншується.
Щоб зберегти зуби від втрати кольору та підвищеної чутливості, варто уникати прямої дії таких продуктів:
Цитрусові. Безперечно, ці продукти корисні для організму, але дуже шкідливі для зубів. Кислота, що міститься в цитрусових викликає ерозію емалі. В результаті емаль стає пористою. Щоб мінімізувати руйнівну дію кислоти, полощіть ротову порожнину звичайною водою після вживання цитрусових.
Червоне вино містить пігментні речовини — хромогени і таніни. Вони проникають в емаль і фарбують її.
Солодкі газовані напої — продукт, який варто уникати взагалі. Він містить багато цукру та речовини, що руйнують емаль швидше за інші продукти.
Насіння. Варто позбутися звички лускати насіння зубами. Від шкаралупи емаль сколюється, на ній з‘являються мікротріщини.
Кава — містить дубильні речовини, що зміщують рН порожнини рота в кислу сторону. Щоб запобігти вплив цих речовин на емаль, використовуйте трубочки або стакани зі спеціальними кришками.
Цукор — найшкідливіший продукт для зубів. Він не лише викликає карієс, а й знебарвлює емаль.
Ягоди містять кислоти, які псують цілісний шар емалі. Крім того, яскраві ягоди фарбують емаль. Щоб зменшити вплив на зуби, як і після цитрусових, полощіть порожнину рота звичайною водою.
Безумовно, не варто повністю відмовлятись від перелічених продуктів лише тому, що вони пошкоджують емаль. Володіючи цими знаннями, ви можете мінімізувати негативний вплив продуктів на зуби і надовго зберегти їхнє здоров‘я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?