Індійський дослідник Віпул Ядав (Vipul Yadav) встановив, що вживання сиру здатне знизити ймовірність розвитку карієсу.
Позбуваємось від карієсу
Вчений провів дослідження за участю 68 підлітків у віці 12-15 років. Він розділив їх на три групи. Першій запропонував з’їсти сир, другій — випити молоко, а третій був приготований йогурт без цукру.
Через 10, 20 і 30 хвилин після трапези він виміряв рівень pH у роті кожного випробуваного.
Відомо, що якщо рівень pH нижче 5,5, то ймовірність утворення карієсу підвищується. При pH вище 5,5 ризик розвитку ерозії емалі помітно знижується.
Отже, рівень pH у дітей, які випили молоко або йогурт не змінився, а от у тих, хто поласував сиром, підвищився. Тобто сир забезпечив додатковий захист від карієсу.
Можливо, рівень pH після вживання сиру збільшився, завдяки активному виробленню слини в процесі жування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу