Гастрит виникає через неправильне, нерегулярне харчування, а також внаслідок вживання гострої, смаженої або недоброякісної їжі, яка викликає різке роздратування слизової оболонки шлунка.
Як правило, гастрит супроводжується болями та важкістю у шлунку, нудотою і блювотою. Симптоми розвиваються через 2-3 години після їжі і нерідко супроводжуються слабкістю і головним болем.
* Їжте: - Рідку, теплу, нежирну їжу: - Пісні (краще овочеві) супи без пережарку, - Рідкі каші, зварені на воді, - Картопляне пюре, - Фруктовий кисіль, - Одно-і дводенний кефір, - Парові котлети (з яловичини або курячого філе), - Замість свіжого хліба - сухарики та нездобне печиво.
* Кефір (слабкий або середній) необхідно вживати мінімум 3 рази на день: вранці за півгодини до сніданку, для того щоб пробудити апетит і змусити шлунок працювати; за півгодини - годину до обіду; за годину до вечері.
* Хворим гастритом рекомендується приймати їжу за 5-6 годин до сну. Спочатку подібне "голодування" буде дещо болісним, тому за 1-2 години до сну можна випити ще склянку кефіру з 2-3 сухариками.
* Крім огортаючої, лікувальної дії кефір здатний поступово відновити природну мікрофлору в шлунку.
* Кефір (слабкий або середній) рекомендується людям з нормальною або зниженою секреторною функцією шлунка. Для хворих з підвищеною кислотністю шлунка рекомендується одноденний кисляк або слабкий кефір.
Проходьте профілактичні огляди, хоча б раз на 2 роки. Вони допоможуть вам вчасно виявити захворювання і значить - вчасно впоратися з ними!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу