Якщо ви зберігаєте картоплю у великій кількості в погребі, чи підвалі, бажано слідкувати за тим, аби вона не проросла. Пророщену картоплю зазвичай безпечно їсти, однак через високий вміст речовини соланіну (отруйний глікоалкалоїд, що виробляється в рослинах родини пасльонових) варто обмежити її вживання.
Шкода пророщеної картоплі
У пророщеній картоплі вища концентрація глікоалкалоїдів, що є токсичними. Таку картоплю, зокрема, потрібно якомога глибше обрізати від шкірки.
Асоційований менеджер із досліджень і розробок у Kraft Heinz Браян Сілнесс зауважив, що проросла картопля, або та, яка стала м'якою та зморшкуватою, вже небезпечна. Особливо небезпечно, якшо на картоплі є зелені плями.
Це може бути не через глікоалкалоїди, а скоріше від хлорофілу та соланіну, які утворюються, коли картопля піддається впливу світла після збору врожаю.
Під час зберігання картопля потребує повітря для "дихання". Якщо ви купуєте їх у продуктовому відділі свого бакалійного магазину, перекладіть їх у "дихаючий мішок", як-от паперовий або сітчастий, або покладіть у картонну коробку та зберігайте в прохолодному сухому місці.
Треба уникати занадто вологих місць, інакше вона буде проростати. У холодильнику тримати картоплю не варто.
Низькі температури можуть призвести до того, що крохмаль перетворюється на цукор і стає коричневим під час варіння, як банан, коли він дозріває.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу