Навряд чи якась кухня обходиться без дошки, на котрій все нарізають. Як за ними правильно доглядати?
кухонна дошка
Кухонні дошки приймають на себе удар від усіх можливих продуктів: сік овочів, зелені вбирається в дошку, а запах риби залишається витати над дошкою надовго. Різні види дощок потребують різного догляду.
Дерево
Дерев'яні дошки бережуть ножі – вони не затуплюються об дерево під час нарізки. Але самі дерев'яні дошки страждають від зазубрених ножів: на них з'являються глибокі порізи. У дерев'яних дощок хороші антисептичні властивості – бактерії ними поширюються повільно.
Догляд за дерев'яними дошками полягає в тому, що відразу після їх використання треба сполоснути в теплій воді і дати висохнути. Не можна замочувати дошку. Щоб позбутися плям овочів та фруктів на дошці, посипте її содою та сіллю, а потім потріть половинкою лимона. Щороку можна промащувати дошку вазеліновим маслом. Нанесіть масло|мастило| на дошку, залиште на кілька годин, а потім зітріть зайве.
Бамбук
Бамбукові дошки схожі на дерев'яні, але для ножів вони грубіші. Бамбукові дошки стійкі до фарбування та довго зберігають свій колір. Такі дошки потрібно мити водою з милом, але також не можна замочувати.
Пластик
Пластикові дошки легко переносять посудомийку та не вимагають особливих умов зберігання. Але вони зовсім не мають антибактеріальних властивостей, тому після використання повинні бути вимиті миючим засобом і продезінфіковані.
Скло та мармур
Скляні та мармурові дошки не покриваються подряпинами та плямами, але ножі затупляються на них дуже швидко. Дошки зі скла та мармуру потрібно мити з милом та дезінфікувати. Рідину для дезінфекції легко отримати в домашніх умовах: змішайте оцет з водою в пропорції 2:1. Розчином, що вийшов, збризкайте дошку і протріть.
А якою дошкою ви користуєтеся вдома?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу