Раніше основною причиною попадання вірусів в їжу вважалися брудні руки. Нещодавно вчені встановили, що віруси можуть довгостроково зберігатися на ножах і терках.
Ножі та терки потрібно ретельно вимивати
Основною причиною харчових отруєнь в даний час є норовірус. Згідно з даними досліджень, зараження їжі відбувається під час її приготування, незадовго до вживання. Вважається, що віруси передаються через брудні руки, однак, до теперішнього часу даних про потенційну роль кухонних предметів в цьому процесі практично не було. У ході дослідження вчені вивчили перенесення вірусу гепатиту A і норовірусами між овочами і фруктами з одного боку і ножами та терками з іншого боку. Експерименти проводилися з незараженими кухонними предметами і зараженими продуктами і навпаки.
При використанні незаражених кухонних предметів із зараженими продуктами було заражено більше половини ножів і терок. При використанні заражених ножів і терок зараження продуктів відбувалося досить часто. Використання стерильних ножів і терок після контакту із зараженими продуктами може призвести до зараження інших продуктів, які будуть оброблятися пізніше.
Таким чином, необхідно пам'ятати, що кухонні предмети можуть стати джерелом зараження і приймати всі можливі заходи для обмеження поширення вірусів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу
7 ознак, що дитина не висипається
Салат з крабовими паличками, сиром і помідорами
Класичний чізкейк з мандаринами: зможе приготувати кожен