Дослідники з Кембриджського університету створили шоколад, який покликаний уповільнити утворення зморшок та обвислої шкіри – за рахунок збільшення концентрації антиоксидантів в організмі та інтенсифікації кровообігу.
Антивіковий шоколад
Компанія Lycotec стверджує, що в плитці шоколаду Esthechoc вагою сім із половиною грамів міститься стільки ж антиоксиданту астаксантину, скільки у філе лосося, і не менше поліфенолів какао (яких борються з вільними радикалами), ніж у ста грамах темного шоколаду. Після щоденного споживання шоколаду, що сповільнює старіння, протягом місяця у добровольців посилився приплив крові до шкіри.
«Ми використовували самі антиоксиданти, які зберігають золотий колір у акваріумних рибок і рожевих у фламінго. Після завершення клінічних випробувань біомаркери шкіри у добровольців (50-60 років) виявили рівень двадцяти-тридцятирічних. Тож ми покращили фізіологію шкіри», — розповів засновник Lycotec Іван Петяєв, який раніше працював у Кембриджі.
Esthechoc навряд чи надійде в широкий продаж. Ціна продукту також поки що не анонсується (до офіційної презентації шоколаду на конференції Global Food Innovation Summit, яка відбудеться у Лондоні у березні).
Багато вчених поставилися до проекту вкрай скептично. Для перевірки амбітних заяв Lycotec необхідні серйозніші клінічні випробування, заявив професор Навід Саттар (Naveed Sattar) з Університету Глазго.
«Деякі компоненти шоколаду можуть сприяти окремим процесам, пов'язаним із старінням. Однак поїдання шоколаду приносить чимало калорій, а з ними й ожиріння. Отже, сумарний ефект далеко не очевидний», — наголошує Саттар. Крім того, за деякими даними, астаксантин краще працює при нанесенні на обличчя, ніж при вживанні з їжею.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу