Як стабілізувати тиск під час вагітності
18:45, 27 Лист 2015 · Категорія: Жіноче здоров'я, Вагітність · Переглядів 2678 ·
Тиск при вагітності перевіряти потрібно кожен день всі 9 місяців: висвітиться на дисплеї тонометра цифри багато в чому визначають стан майбутньої матусі і її малюка.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Гормональна перебудова в перші місяці вагітності сприяє зниженню артеріального тиску (АТ) - викликає гіпотонію. Через це майбутня матуся відчуває слабкість, сонливість, запаморочення, дзвін у вухах, задихається при ходьбі. Неприємні відчуття зазвичай посилюються вранці.
Деякі жінки дізнаються про те, що чекають дитину, коли їх обстежують з приводу раптової непритомності. Лікарі вважають подібний епізод не менше характерною ознакою вагітності, ніж пристрасть до кислого і солоного, і нудота, властива ранньому токсикозу. До речі, на його тлі гіпотонія посилюється. Для матусі це неприємно, а для малюка - вкрай небезпечно!
Ваше тиск не повинен опускатися нижче 100/60 і перевищувати 140/90. Якщо це трапилося, зверніться до лікаря!
Підвищення тиску при вагітності
У другій половині вагітності виникає схильність до підвищеного тиску. Почасти це пояснюється фізіологічними причинами. В організмі майбутньої матусі з'явився додаткове коло кровообігу, завдяки чому об'єм циркулюючої крові до 19-20-й тижнях збільшився на півлітра, а до 32-36-й тижнях - на цілий літр!
У результаті зросло навантаження на серце: воно змушене на 40-50% збільшити викид крові і скорочуватися частіше. Пульс, виміряний в спокійному стані, тепер досягає 80-90 ударів (норма - 70 0, а коли майбутня матуся хвилюється або активно рухається, взагалі перескакує за сотню. Не хвилюйтеся, це нормально, як і підвищення тиску на 5-15 мм в порівнянні з тими цифрами, які висвітлювались на дисплеї тонометра на початку вагітності.
Різниця більше? Насторожтеся! Так буває при токсикозі другої половини вагітності. Суть його в тому, що рідина йде з кровоносного русла в тканини: виникає набряки, а тиск падає. Тоді організм майбутньої матусі вмикає аварійну систему артеріальної стимуляції.
Але чим вище тиск у судинах, тим більше рідини просочується з них назовні. Намагатися нормалізувати його таким чином - все одно, що носити воду в решеті: чим більше ллєш, тим сильніше втекти. Це вкрай небезпечно! Назріваючу проблему потрібно виявити якомога раніше, поки ще не сформувалося замкнене коло.
У подібних випадках крім щоденного контролю за тиском будинку лікар може направити вагітну на добовий моніторинг арторіального тиску - погодинний вимір портативним приладом. Він виявляє раптові стрибки цього показника протягом дня і ночі. Таку перевірку рекомендують робити тричі: перший раз - на ранніх термінах, щоб виявити схильність до гіпотонії, у другій - в 24-28 тижнів, коли зростає ймовірність гестозу, третій - незадовго до пологів, щоб переконатися - все в нормі, тривожитися нема про що !
Тиск нижче, ніж слід?
Таке іноді трапляється вночі. Майбутня матуся спить собі і не підозрює, що тиск упав нижче допустимого, а малюк задихається у неї в животику. Навряд чи кому-небудь прийде в голову з власної ініціативи вимірювати тиск в 3 годині ранку! Ось і виходить, що інакше як за допомогою моніторингу таку гіпотонію не відстежиш.
Тиск перевищив норму?
Потрібно подивитися, скільки часу протягом доби триває такий стан і з чим він пов'язаний. Якщо при сумарному підрахунку підйоми тривають не більше 5-6 годин на добу і пояснюється фізіологічними причинами (хвилювання, рухова активність, реакція на стрес або магнітну бурю), все в порядку: необхідності в гіпотензивній терапії немає.
Що знижує тиск?
Журавлинний мус
Ефективно знижує тиск. Візьміть 1/3 склянки журавлини, промийте, відіжміть сік. Залийте макухи склянкою окропу, залиште на вогні на 5 хвилин, процідіть. Всипте в відвар 1 ст.л. манної крупи і варіть 20 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте 3 ст.л. цукру, доведіть до кипіння і остудіть.
Збийте масу міксером до світло-рожевого кольору і густоти мусу, потроху вливаючи витягнутий з холодильника журавлинний сік.
Гіпотензивні соки (знижують тиск)
Пийте по склянці березового соку щодня, а так само знижуйте тиск, приймаючи 2-3 рази на день по ¼ - ½ склянки свіжоприготованого бурякового соку (перед вживанням потримайте його 2:00 у відкритому посуді) за 30 хвилин до їжі.
Гарбузовий відвар з медом
Візьміть 200 г гарбуза, поріжте на шматочки, варіть на повільному вогні до м'якості, відкиньте на сито і остудіть, потім додайте мед.
Деякі жінки дізнаються про те, що чекають дитину, коли їх обстежують з приводу раптової непритомності. Лікарі вважають подібний епізод не менше характерною ознакою вагітності, ніж пристрасть до кислого і солоного, і нудота, властива ранньому токсикозу. До речі, на його тлі гіпотонія посилюється. Для матусі це неприємно, а для малюка - вкрай небезпечно!
Ваше тиск не повинен опускатися нижче 100/60 і перевищувати 140/90. Якщо це трапилося, зверніться до лікаря!
Підвищення тиску при вагітності
У другій половині вагітності виникає схильність до підвищеного тиску. Почасти це пояснюється фізіологічними причинами. В організмі майбутньої матусі з'явився додаткове коло кровообігу, завдяки чому об'єм циркулюючої крові до 19-20-й тижнях збільшився на півлітра, а до 32-36-й тижнях - на цілий літр!
У результаті зросло навантаження на серце: воно змушене на 40-50% збільшити викид крові і скорочуватися частіше. Пульс, виміряний в спокійному стані, тепер досягає 80-90 ударів (норма - 70 0, а коли майбутня матуся хвилюється або активно рухається, взагалі перескакує за сотню. Не хвилюйтеся, це нормально, як і підвищення тиску на 5-15 мм в порівнянні з тими цифрами, які висвітлювались на дисплеї тонометра на початку вагітності.
Різниця більше? Насторожтеся! Так буває при токсикозі другої половини вагітності. Суть його в тому, що рідина йде з кровоносного русла в тканини: виникає набряки, а тиск падає. Тоді організм майбутньої матусі вмикає аварійну систему артеріальної стимуляції.
Але чим вище тиск у судинах, тим більше рідини просочується з них назовні. Намагатися нормалізувати його таким чином - все одно, що носити воду в решеті: чим більше ллєш, тим сильніше втекти. Це вкрай небезпечно! Назріваючу проблему потрібно виявити якомога раніше, поки ще не сформувалося замкнене коло.
У подібних випадках крім щоденного контролю за тиском будинку лікар може направити вагітну на добовий моніторинг арторіального тиску - погодинний вимір портативним приладом. Він виявляє раптові стрибки цього показника протягом дня і ночі. Таку перевірку рекомендують робити тричі: перший раз - на ранніх термінах, щоб виявити схильність до гіпотонії, у другій - в 24-28 тижнів, коли зростає ймовірність гестозу, третій - незадовго до пологів, щоб переконатися - все в нормі, тривожитися нема про що !
Тиск нижче, ніж слід?
Таке іноді трапляється вночі. Майбутня матуся спить собі і не підозрює, що тиск упав нижче допустимого, а малюк задихається у неї в животику. Навряд чи кому-небудь прийде в голову з власної ініціативи вимірювати тиск в 3 годині ранку! Ось і виходить, що інакше як за допомогою моніторингу таку гіпотонію не відстежиш.
Тиск перевищив норму?
Потрібно подивитися, скільки часу протягом доби триває такий стан і з чим він пов'язаний. Якщо при сумарному підрахунку підйоми тривають не більше 5-6 годин на добу і пояснюється фізіологічними причинами (хвилювання, рухова активність, реакція на стрес або магнітну бурю), все в порядку: необхідності в гіпотензивній терапії немає.
Що знижує тиск?
Журавлинний мус
Ефективно знижує тиск. Візьміть 1/3 склянки журавлини, промийте, відіжміть сік. Залийте макухи склянкою окропу, залиште на вогні на 5 хвилин, процідіть. Всипте в відвар 1 ст.л. манної крупи і варіть 20 хвилин, постійно помішуючи. Потім додайте 3 ст.л. цукру, доведіть до кипіння і остудіть.
Збийте масу міксером до світло-рожевого кольору і густоти мусу, потроху вливаючи витягнутий з холодильника журавлинний сік.
Гіпотензивні соки (знижують тиск)
Пийте по склянці березового соку щодня, а так само знижуйте тиск, приймаючи 2-3 рази на день по ¼ - ½ склянки свіжоприготованого бурякового соку (перед вживанням потримайте його 2:00 у відкритому посуді) за 30 хвилин до їжі.
Гарбузовий відвар з медом
Візьміть 200 г гарбуза, поріжте на шматочки, варіть на повільному вогні до м'якості, відкиньте на сито і остудіть, потім додайте мед.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: