В даний час відомо, що раціон харчування впливає на імунітет, але його зв'язок з уразливістю до COVID-19 поки залишається неясною. Вчені з Медичної школи Файнберга Північно-Західного університету проаналізували дані про харчування 38 тис. чоловік з британського Біобанку і кількості випадків зараження серед них коронавірусом, щоб встановити вплив деяких продуктів на захисні функції організму
Виявлено несподіваний фактор ризику зараження COVID-19
У дослідженні, опублікованому в журналі Nutrients, фахівці вивчили моделі вживання кави, чаю, обробленого і червоного м'яса, риби, фруктів і овочів. На момент аналізу вік учасників становив 40-70 років.
В результаті було встановлено, що перед COVID-19 більш уразливі люди, раціон яких включає велику кількість обробленого м'яса. "З поправкою на вік, расу і стать (груба модель), споживання кави, чаю, жирної риби і овочів [...] була значно пов'язана з більш низькими ризиками заразитися COVID-19, в той час як вживання обробленого м'яса було пов'язано з більш високими шансами на COVID-19 ", - заявили вчені.
Згідно з численними дослідженнями, опублікованими зокрема в PubMed і CrossRef, найбільше зараженню коронавірусом і важкому перебігу хвороби піддаються особи з пригніченою імунною системою, в тому числі літні люди і люди з хронічними захворюваннями, включаючи серцево-судинні, гіпертонію, діабет і ожиріння. Крім цього, було встановлено, що низький рівень вітаміну D пов'язаний з ускладненнями при зараженні COVID-19 і частотою смертей від інфекції. За словами вчених, харчування теоретично може вплинути на сприйнятливість до COVID-19, проте поки цю теорію підтвердили лише кілька досліджень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?