Лікар розповів, як зрозуміти, що після COVID-19 організму не вистачає заліза і як вирішити цю проблему
Коронавірус загострює все
Сьогодні це вже не новина: негативний результат тесту на коронавірус після одужання не гарантує таке самопочуття, яке було до хвороби. У більшості випадків організм відновлюється далеко не відразу, а деякі наслідки після коронавірусу можуть залишитися з людиною на довгі місяці чи навіть роки.
Серед найпоширеніших наслідків хвороби: задишка, відсутність запахів, безсоння, тривожність, зниження фону настрою, депресія та ін.
Нещодавно до цього списку додався ще один пункт – падіння рівня заліза у крові.
Анемія, яку важливо не пропустити
Як розповів дієтолог Михайло Сєров , останнім часом почастішали випадки, коли після перенесеного COVID-19 у людини розвивалася анемія. І цей стан важливо вчасно помітити, щоб вжити заходів.
- Дуже часто у перехворілих COVID-19 спостерігаються відразу кілька симптомів: випадання волосся, загальна слабкість, погіршення стану волосся, нігтів та шкіри. Останні ознаки також підходять для самостійної діагностики залізодефіцитної анемії, – каже Сєров.
Однак, виявивши небезпечні ознаки, не варто поспішати за залізом в аптеку. Самолікування в цьому випадку може дати зворотний ефект або не дати жодного результату. Насамперед тому, що треба встановити причину падіння рівня заліза в крові. Зробити це може лише досвідчений лікар.
Як заповнити дефіцит заліза за допомогою харчування
Після перенесеного захворювання, особливий акцент потрібно робити не тільки на лікарські препарати, але і на правильне харчування. Важливо включити до раціону продукти, багаті на залізо.
– Допоможуть відновити рівень гемоглобіну: печінка яловичини, печінка свинини, добре проварені бруньки, серце великої рогатої худоби, куряча печінка. Також потрібно їсти регулярно гречану кашу, червоне м'ясо та зелені овочі, – порадив дієтолог.