До списку найнебезпечніших для здоров'я потрапили більшість страв зі смаженої картоплі та продукти, які потребують тривалого обсмажування
Експерти склали список продуктів, що викликають рак та генні мутації
Згідно з дослідженням Європейського агентства з безпеки продуктів харчування (European Food Safety Authority) продукти, в яких міститься акриламід, здатні викликати рак та генні мутації.
Акриламід (AA) – токсична хімічна речовина, яка міститься в крохмалистих продуктах, виготовлених при дії високих температур. Йдеться про випікання, смаження, а також промислову обробку при низькій вологості середовища.
У тварин акриламід здатний провокувати рак, і ці дані, на думку вчених, можна екстраполювати на людину. Хоча глобальних досліджень із цього приводу поки що немає.
Також варто відзначити, що позбавити продукти харчування AA практично неможливо. Як профілактику експерти рекомендують не давати їжі «підгорати», а перед приготуванням страв з картоплі — не зберігати її в холодильнику, щоб уникнути підвищення в ній рівня цукру. Ще дієвіше — повністю обмежити чи принаймні звести до мінімуму шкідливі продукти у вашому раціоні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?